Etiketter

, , , , , , , , , ,

Man måste inte köpa färsk lax för 350 kronor kilot för att få till en bra påsk. Och den där röda paprikan som ligger där i grönsaksdisken och ser förförande god ut – men kostar sådär en 30 kronor – den kan faktiskt få ligga kvar.

Gör istället en buffé med äggrätter, grönsaker, sallader och en varm gratäng. Med ganska enkla medel har du fixat en dignande påsklunch. Och om du liknar mig, så slipper du det där med äggmålandet. Du vet den där sällsamma aktiviteten där vuxna sitter runt ett bord och kladdar vattenfärg på äggen. Och i alla fall för mig ser ägget ut som en vildbasare till 4-åring lekt hela havet stormar.

Gör istället ägg florentine med spenat, pocherat ägg och ostsås. (Ägget har redan kommit ut ur skalet när det kommer på bordet och jag slipper visa mina obefintliga konstnärstalanger). Det är en alldeles underbar liten. Lätt att fixa, supergod att äta.

Vill du ha med rökt lax sitter det fint med en oeufs cocotte aux epinards – ägg & spenat i en liten kopp. Eller kanske kallrökt lax med dillcrème, ruccola & apelsin.

En annan liten rätt jag verkligen gillar är caviar d’aubergine, alltså aubergine mosad till en mousse. Rätten har fått sitt namn för att detta var de fattiga provençalernas svar på rysk kaviar. Den dyra kaviaren har jag aldrig ätit – och då har jag också sluppit dricka okryddad rysk vodka. Men varför ge sig på kaviar när det finns aubergine.

Hittar du bra apelsitsiner så kan de få vara del av en sallad, till exempel ljummen laxsallad med belugalinser & apelsin eller smakrik sallad med halloumi, linser & apelsin. De är ganska lika med en bas av belugalinser, som liksom är linsernas Rolls-Royce. Har du aldrig testat dem är det en enkel till närmaste livsmedelsaffär som gäller. Du bara måste testa de linserna!

När vi ändå kör det här vårlika temat, så sitter det fint med en örtbakad potatissallad med soltorkade tomater. Unna dig bra potatis och goda soltorkade tomater, mycket mer prisvärda än de där blekröda sakerna som nu tar upp plats i affärernas grönsaksdiskar.

En gratäng kan trona mitt på buffébordet. Testa en blomkålsgratäng med valnötter & ostsås, eller en Sydfransk gratäng med aubergine & squash.

Men hallå, finns det säkert de som tycker. När ska han komma fram till det riktiga påskbordet med lax och lamm?

Jaa, det var det där med 350 kronor kilot… Jag tänker nog ställa in laxätandet i påsk. Kanske satsa på en (fryst) torskrygg med fänkål, tomater & aioli. Eller också satsar jag på en fräsch och Medelhavsmässig kyckling med ugnsrostade grönsaker, oliver & feta.

Eller också gör jag som man gjorde förr; jag låter köttet få sällskap av en massa grönsaker. Här blir det ugnsrostad potatis som får bli lammets kompis i agnello al forno con patate – marinerat lamm & potatis i ugn.

Och till sist, en liten efterrätt. Citronmousse – enkelt & fräscht är just som namnet antyder. Enkel att göra och fräsch i smaken.

Trevlig påsk!