Etiketter

, , ,

Jordnötssmör delar mänskligheten nästan lika effektivt som koriander. Antingen älskar man de mosade nötterna, eller också tycker man att det smakar som något katten har släpat in.

Jag tillhör den första kategorin, så när jag hittade en massa recept på en soppa med jordnötssmör var jag bara tvungen att testa,

Hur det gick? Jo det blev en fyllig, kraftig soppa – lite som en maträtt med ”extra allt”. Mycket smak med andra ord. Och ja, jag gillade den. Hustrun däremot åt tappert men såg inte direkt överförtjust ut…

Jag hade cashewnötter och wokad savoykål till topping (eftersom något av recepten innehöll den milda kålsorten). Men smakmässigt blev soppan lite för överlastad med kål.

Nästa gång tror jag att jag tar spenat som jag wokar snabbt med bara salt, peppar och lite vitlök.

Det här behövs till 3 personer:
2 lökar, gula eller röda
neutral olja
4 vitlöksklyftor
1 bit ingefära, stor som en tumme
salt & svartpeppar
1 tsk paprikapulver
½ tsk milda chiliflakes (Aleppo chiliflakes) eller starkt paprikapulver
1 burk krossade tomater
1 burk kokosmjölk
½ – 1 burk vegetarisk buljong, vatten + tärning/fond
0,75 dl jordnötssmör

Topping
2 dl jordnötter (osaltade) eller cashewnötter
1 klyfta savoykål eller några nävar spenat
neutral olja
salt & svartpeppar
1 vitlöksklyfta
ev 1 liten bit ingefära

Gör så här:
Skala lök, vitlök och ingefära. Riv vitlök och ingefära. Hacka löken och fräs den glansig i olja med salt, svartpeppar, paprikapulver och milda chiliflakes. Ner med riven vitlök & ingefära. Fräs ett par minuter till.

Häll i kokosmjölk, krossade tomater och jordnötssmör. Låt soppan koka en 20 – 30 minuter. Mixa den slät.

Topping: Skala och riv vitlök och ev ingefära. Strimla kålen och woka den med vitlök och ingefära i olja. Grovhacka nötterna.

När jag kollade runt efter recept så blev jag klart förvånad. Först hittade jag Spiselandslaget och sedan ännu en trevlig norsk matblogg, Julies matblogg. Det var hennes recept jag utgick ifrån, men jag stuvade om rätt bra med ingredienserna.

Men sedan – när jag förstått att det fanns något som hette västafrikansk jordnötssoppa – så var det som om recepthimlen öppnat sig. Webben var full av recept.

Kul, tyckte jag – för jordnötssoppa var något helt nytt.