Etiketter

, , ,

Vad mycket grönsaker det finns som man liksom ”glömmer bort”. Blomkål är en av dem.

Kanske för att man fick den sönderkokt som barn, eller inte gillade de lite bittra bitarna av rå blomkål som föräldrar tror att barn ska tycka om.

Men koka den al dente, wokad den. Eller gör en mild gratäng… Då kan blomkålen komma ut ur garderoben och bli en liten delikatess.

Det här behövs till 4 personer (huvudrätt) eller 7 – 8 personer (tillbehör):
750 g blomkål (ett stort huvud)
salt & svartpeppar
2 – 3 schalottenlökar
smör eller olja
2,5 dl kokspad från blomkålen
2 dl crème fraiche, 34 %
2 dl valnötter
2 dl riven, smakrik ost, t ex lagrad Herrgård eller Cheddar

Gör så här:
Sätt ugnen på grill och hög värme. Skär bort gröna blad och botten av rotstocken på blomkålen. Skär/bryta i ganska små buketter/delar. Koka al dente i saltat vatten, ca 3 – 4 minuter. Häll av kokvattnet, men spar ca 2,5 dl.

Skala och hacka schalottenlöken. Fräs mjuk i olja eller smör. Salta & svartpeppra. Riv osten och hacka valnötterna ganska grovt. Koka upp 2,5 dl kokvatten från blomkålen med 2 dl crème fraiche. Salta & svartpeppra. Ta kastrullen från plattan, rör ner osten (men spar lite till gratängen) och låt den smälta

Olja en stor ugnsform. Lägg i blomkål, lök och valnötter. Kör ett varv med svartpeppar & salt, annars blir det en väldigt mild gratäng. Häll över ostsåsen. Toppa med lite av den rivna osten. Gratinera till fin färg.

Jag fick en flaska valnötsolja av en yngre släkting som alltid brukar träffa mitt i prick med sina gåvor. Det gjorde den här oljan också, det fanns bara en fråga som blev hängande i luften: Vad skulle den användas till?

”Hmm, tänkte jag. Valnötsolja måste ju funka med valnötter – och valnötter går bra ihop med blomkål…” Så föddes idén till blomkålsgratängen.

Jag använde valnötsolja i rätten, men det funkar säkert lika bra med smör eller ganska neutral olja. Men olivolja tror jag skulle ta kommandot i rätten så att blomkålen skrämt skulle smita in i hörnet och gömma sig. Och det vore ju synd på den goda blomkålssmaken.