Etiketter

, , , , ,

torskrygg m fänkål o tomat

Min hyllning till det provencalska köket fortsätter. Här är det rena, enkla smaker som möts. Torskrygg (okej då, kanske inte det första man tänker på när det gäller Provence), fänkål och tomat. Och så den gudabenådade provensalska vitlöksmajonnäsen aioli.

Enkelt och gott – och dessutom vacker mat som gör sig bra på middagsbordet. I alla fall var det så för oss när vi firande att den första arbetsveckan var avklarad.

Det här behövs till 2 personer:
400 g fänkål (2 små fänkål)
olivolja
salt & svartpeppar
225 g körsbärstomater på kvist
400 g torskrygg

Aioli (räcker till ca 5 personer)
en bit vitt bröd, t ex stor som en nöt
2 tsk pressad citron
2 tsk vatten
2 – 3 vitlöksklyftor, skalade och rivna eller pressade
2 äggulor
2 dl olja, hälften olivolja, hälften neutral olja
1,5 tsk fransk dijonsenap
salt & svartpeppar

Och så ett gott bröd därtill eller kokt potatis eller…

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skär bort ”topprören” på fänkålen. Dela den i klyftor och skär bort den grova rotstocken. Lägg klyftorna i en oljad ugnsform, salta & peppra. Kör i ugnen i tills den är genomlagad, tar ca 35 – 40 minuter. Vänd fänkålen ett par gånger. Lägg på folie om den ser ut att bli bränd.

Skölj tomaterna och stick ett par hål i varje. Lägg ner dem i fänkålsfatet och kör dem i ugnen ca 15 minuter.

Bryn torskryggen kort tid i en stekpanna med olivolja. Salta & peppra. Lägg i en oljad ugnsform och kör i ugnen ca 10 minuter. Tryck lätt med fingret på fisken, när den skivar sig så är den färdig.

Aioli
Lägg lite bröd i vatten och pressad citron. Lägg sedan det blöta brödet i en matberedare tillsammans med vätskan, äggulor, vitlök och fransk senap. Sätt maskinen på medelhastighet och så i med oljan. Först bara droppvis, men efter en stund kan man hälla en tunn, tunn stråle. Salta & peppra. Smaka så det blir gott. Lite mer citron kanske?

Torskrygg är ganska dyrt om man ska köpa det till ordinarie pris.  Ofta kostar det så där en 300 kronor kilot – och det känns som om lönen försvinner på en enda middag…

Jag brukar passa på när den lokala Konsumbutiken har extrapris. (Något de har ganska ofta.) Annars får det oftast räcka med styckfrysta torskryggar från frysdisken.

Jag tycker det funkar bra för en vanlig fredagsmiddag. Det är som om styckfryst fisk behåller smak och textur – till skillnad från de där fyrkantiga blocken som ligger alldeles bredvid i frysdisken.