Etiketter
Jag vet inte om du har tänkt på det, men gamla tanter äter nästan ingenting. En liten lunchportion kan de dela så att den räcker till två dagar – på tallriken blir det liksom bara en liten klick med något som ska föreställa dagen huvudmål.
Det här gäller i alla fall för min 95-åriga mamma. Men det gäller inte när det maten är god och inte när man äter tillsammans.
Häromdagen firade vi mörkhöstens ankomst hemma hos oss. I glasen fanns en skvätt rödvin och på tallriken den sydfranska högrevsgrytan. Min mamma tog en portion, sedan en till och så några slevar ur grytan under tiden vi satt och pratade.
Jag tog det som ett gott betyg för maten – och det är inte så konstigt. Djupa smaker av kött marinerat i rödvin, pigg rökighet från sidfläsk och så kryddighet från timjan och lagerblad.
Med andra ord just en sådan gryta man kan ställa på bordet när landet är sänkt i mörker och regnet trummar på fönsterblecket.
Det här behövs till 6 personer:
1 kg högrev skuret i grytbitar
5 dl rödvin (inte alltför strävt) + en liten skvätt på slutet
½ vitlök, alltså en 5 – 6 klyftor
½ kruka timjan ihopbundet med steksnöre till en bukett
3 lagerblad
½ ekologisk apelsin, bara det brandgula skalet
ca 175 g rökt sidfläsk, skuret i strimlor
olivolja
salt & svartpeppar
1 – 2 msk tomatpuré
2 stora gula lökar
4 – 5 dl vatten eller ganska svag köttbuljong
2 morötter
500 g svamp, t ex champinjoner
Ät med ris, bulgur eller potatismos. Ställ fram ett gäng goda oliver till grytan.
Gör så här:
Skala och skiva ½ vitlök. Skär det brandgula skalet från ½ ekologisk apelsin. Lägg köttet i en bunke. Häll på 5 dl rödvin och blanda ner vitlök, apelsinskal, lagerblad och buketten med timjan. Låt marinera i 6 – 12 timmar.
Ta upp köttet och låt det droppa av. (Spar marinaden). Bryn strimlat sidfläsk i lite olivolja. Ta upp och låt det rinna av på hushållspapper. Bryn köttet i samma panna (i omgångar). Ta upp köttet. Skala och skiva löken och bryn den. Lägg allt i en stor gryta. Rör ner tomatpurén och stekt alltsammans en kort stund.
Häll i marinaden med kryddor, men ta bort apelsinskalet. I med vatten eller svag köttbuljong. Skumma av ev skum som bildas. Låt koka på svag värme minst 2 timmar.
Skala och fintärna under tiden morötterna. Stek dem i olivolja och låt dem koka med de sista 20 – 30 minuterna. Torka av/skölj svampen. Skär den i mindre bitar och bryn i olja. Salta och peppra.
Lägg i svamp och sidfläsk och låt det koka med grytan de sista 10 – 15 minuterna. Häll gärna i en skvätt rödvin mot slutet för att höja syran.
Koka ris, bulgur eller potatis under tiden.
Daube provençal har förmodligen ungefär lika många recept som det finns matlagare i Provence. Grytan kan innehålla nöt eller lamm, rökt fläsk eller svamp – eller alltihop.
I ganska många recept ingår oliver, men det är något jag brukar avstå ifrån – för annars protesterar hustrun högljutt, och petar över alla oliverna på min tallrik.
Men det här är mat för den mörka årstiden, både i Provence och Göteborg. Fjärran från sommarmaten med Salade Niçoise vid Medelhavet och räkor på en klipphäll i Bohuslän.
Fråga ang bilden – använder du din Backeoffegryta även på spisen – inte bara i ugnen? Tål den det?
Jag har bara använt den här typen av grytor i ugnen – inte på spisen, så jag har ingen aning om de tål det.
Men jag har två grytor och den som syns på bilden är ganska liten, den brukar jag bara ha som uppläggningsskål.
Ah, då förstår jag!