Etiketter

, , , , , ,

Jag har blivit med Far. Ja, alltså jag har inte blivit pappa, det är jag sedan länge. Inte heller fått en ny pappa vid en ålder när man själv kan vara farfar. Men jag har fått Fysisk aktivitet på recept (=Far), en ordination från läkare att röra på mig. Allt för att mota stress och högt blodtryck.

Det är faktiskt riktigt bra. Jag har hittat tillbaka till Friskis och Svettis, och har gått där två – tre gånger i veckan den senaste tiden. Gym och lätta pass med gympa och core. Och i Far ingår 30 minuter vardagsmotion varje dag. Det blir promenader med Pontus, den hungrige cockerspanieln, men även dammsugning och snöskottning tycker jag är vardagsmotion.

Jag skriver det här för att fysisk aktivitet faktiskt ingår i Medelhavskosten. 30 minuter om dagen med promenader eller lek med barn eller simning eller snöskottning. Det är en bra kombo: lite rörelse och hyfsat nyttig mat.

Men någon vrålande styrkelyftare har jag inte tänkt bli. I alla fall inte som de där biffiga killarna i 23-års åldern som låter som överviktiga damer med svår förstoppning när de ska lyfta vikter på gymmet?

-Äääähhh, skriker de, och så hissar de upp 182 kilo i bänkpress.

Själv tänker jag: lille vän, blev du inte sedd av dina föräldrar när du var barn.

19-åringen i huset går på gym (jag hoppas att han blev sedd som liten så han slipper skrika…). Men nu har han fått en ny idé: han ska springa Göteborgsvarvet. Svettas tillsammans med 10 000-tals andra. Plåga sig i motvind över Älvsborgsbron…

Jag tror jag tar innervarvet istället. En kilometer runt Heden kan jag springa – om jag får välja tid själv och slipper de där 10 000 andra.

Måndag: Smålyxig pasta med champinjoner, tomat & mozzarella
Börja veckan med en enkel pasta som faktiskt andas lite vardagslyx. Den rättrogna tar fullkornspasta. Eller bönpasta, om du står ut med smaken – själv gör jag det inte.

Tisdag: Marockansk potatisomelett med harissa & kikärtstagine
Jag bjöd en kompis på de här kikärtorna en gång. ”De här, de är inte att leka med” sade han och lassade på ännu ett gäng kryddiga små kulor. Men det är mer varma smaker än chilihetta.

OnsdagTourain – mustig fransk tomatsoppa
Riktiga män äter soppa. I alla fall i Frankrike. Testa den här tomatsoppan som är en kusin till den mer berömda löksoppan.

Torsdag: Pasta med broccolipesto & wokad broccoli
Okej, jag erkänner: det här är en favorit. Pesto mixad med kokta broccolistjälkar blir fylligare och mer smakrikt. Ont om tid? Kör med färdig pesto som du mixar med broccolin.

Fredag: Halloumiburgare med parmesancrème & vitlöksbröd
Burgare är gott, men det måste inte vara kött i dem varje gång. Och så finns det något trevligt med att välja det man gillar och själv plocka ihop sin egen mat.

Lördag: Spenat- och fetagratäng & gratinerat svamppotatismos – vegetarisk festmat
Spenat- och fetagratäng är faktiskt något så ovanligt som vegetarisk festmat – så fram med finporslinet och vinglasen. Och kanske en flaska rött vin.

Söndag: Ugnsbakad lök med kornotto & stekt svamp
För en gångs skull så får löken spela huvudrollen i den här rätten. Och det klarar den bra. Efter en timme i ugnen kommen den ut smakrik, fyllig och med lite rotfruktssötma.