Goda franska viner

Husvin är ett vin du alltid har hemma – och tar fram när maten kräver vin eller kompisar kommer på middag. Just ett sådant vin är Abbotts & Dalaunay Carignan Vieilles Vignes 2020 (89 kronor). Fruktigt, smakrikt och lättgillat. Mörka bär, lite som bigarråer, lite som björnbär. Tillräcklig ryggrad för att inte bli platt. Rött.

Côtes du Jura Chardonnay 2020 (119 kronor) har en fräsch citrusdoft som svepte med sig lite örtkryddor och lite äpplen. I smaken finns en trevlig citronsyrlighet – och i slutet en liten ton av bitter kryddighet som stramade upp. Gott och väldigt matvänligt. Vitt.

.

Alain Jaume Côtes du Rhône Grand Veneur 2020 (119 kronor) är ett säkert kort i en lättgillad stil. Vinet är öppet och inbjudande med en djup lukt av mörka bär. När man tar en klunk av vinet så finns de mörka, lite söta bären kvar. I avslutningen finns en syra som piggar upp och gör det ett bra matvin. Rött. Ekologiskt.


La Gascogne par Alain Brumont 2021 (99 kronor, vitt) är ett piggt och fräscht vin med en tydlig – men inte avskräckande – syra. Lätta toner av svarta vinbärsblad och citrus. Lukten handlar om vinbärs, lite citrus och kanske en örtkrydda. Funkar bra till chèvre chaud, med eller utan mango.

2 tankar på “Goda franska viner”

  1. fick 1 flaska Periquita i dag i st.för en blomma som jag kände igen fr din blogg. Det skall bli mkt trevligt att testa nästa gång jag har en bit fläskytterfilet! Jag är jätteglad för din blogg m så många trevliga, lättlagade recept. 11 år som ensamstående medför tråkig mathållning. Det var ju bara när A o H kom som det blev roligt att testa lite nytt. Så TACK!!

  2. Tack för de orden. Hoppas vinet smakar bra och att du hittar trevliga recept för maten därtill – här på Vin, mat & Alsace eller på andra ställen.
    /Roland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.