Goda franska viner

Dopff & Irion Cuvée René Dopff Riesling 2018 (99 kronor) är ett kul vin att lukta på. Ibland är det lite päron och honung, ibland örtkryddor, blommor och mineral. Smaken är frisk med balanserad citrus och en liten uppstramande bitterhet på slutet som gör att vinet funkar bra till mat. Vitt.

Vill du känna lite sommarkänsla? Duka upp med lite charcuterier och vitlöksbröd. Öppna en flaska  Les Lauzeraies 2020 (129 kronor). Frisk lukt av smultron och aningen jordgubb. Friskt och fräscht. Det smakar helt enkelt mer än de flesta rosévinerna. Och just den egenskapen gör det till ett bra matvin. Rosevin.


Husvin är ett vin du alltid har hemma – som du tar fram när maten kräver ett vin eller kompisar kommer över på middag. Just ett sådant vin är Abbotts & Dalaunay Carignan Vieilles Vignes 2020 (89 kronor). Fruktigt, smakrikt och lättgillat. Mörka bär, lite som bigarråer, lite som björnbär. Tillräcklig ryggrad för att inte bli platt. Rött.

Côtes du Jura Chardonnay 2020 (119 kronor) har en fräsch citrusdoft som svepte med sig lite örtkryddor och lite äpplen. I smaken finns en trevlig citronsyrlighet – och i slutet en liten ton av bitter kryddighet som stramade upp. Gott och väldigt matvänligt. Vitt.


Chateau de Seguin 2019 (109 kronor) en lisa för själen. Det är ett vin som rättar in sig i ledet och släpper fram smakerna från maten utan att skämmas. I min mun är det ett välkomponerat vin där alla lagdelar drar åt samma håll, som sportkommentatorn skulle säga. Ändå är det ett fruktigt vin med hög alkoholhalt. Rött


Alain Jaume Côtes du Rhône Grand Veneur 2020 (119 kronor) är ett säkert kort i en lättgillad stil. Vinet är öppet och inbjudande med en djup lukt av mörka bär. När man tar en klunk av vinet så finns de mörka, lite söta bären kvar. I avslutningen finns en syra som piggar upp och gör det ett bra matvin. Rött. Ekologiskt.


Cycliste 2020 (94 kronor)är en bra kamrat på fredagskvällen.Ett öppet, lättillgängligt och inbjudande vin från södra Rhône-dalen. Fruktig lukt med lite fat, viol och mörka bär. I munnen finns de mörka bären kvar, men också en strävhet som ger ryggrad. Och så en liten pigg syra på slutet. Rött. Ekologiskt.

2 tankar på “Goda franska viner”

  1. fick 1 flaska Periquita i dag i st.för en blomma som jag kände igen fr din blogg. Det skall bli mkt trevligt att testa nästa gång jag har en bit fläskytterfilet! Jag är jätteglad för din blogg m så många trevliga, lättlagade recept. 11 år som ensamstående medför tråkig mathållning. Det var ju bara när A o H kom som det blev roligt att testa lite nytt. Så TACK!!

  2. Tack för de orden. Hoppas vinet smakar bra och att du hittar trevliga recept för maten därtill – här på Vin, mat & Alsace eller på andra ställen.
    /Roland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.