Goda franska viner

Dopff & Irion Cuvée René Dopff Riesling 2018 (99 kronor) är ett kul vin att lukta på. Ibland är det lite päron och honung, ibland örtkryddor, blommor och mineral. Smaken är frisk med balanserad citrus och en liten uppstramande bitterhet på slutet som gör att vinet funkar bra till mat. Vitt.

Côtes-du-Rhône Saint-François 2019 (99 kronor) är ett vanligt, vänligt och välsmakande vin. Lukten är öppen, full med mörka bär, örtkryddor och lite av den där typiska Côtes-du-Rhône-lukten. Känslan av mörka bär hänger med in i munnen och ger en liten känsla av bärsötma. Funkar bra till fredagsbiffen. Rött. Ekologiskt.

Cotes du Rhône Cycliste 2019 (94 kronor) är  ett helt öppet och välkomnande vin. Fruktig lukt av mörka bär, lite björnbär, lite fat. Kanske en örtkrydda…  I munnen är det mycket smak och mycket frukt. Det här är ett vin för den grillade fläskkarrén eller kanske lammkotletten. Rött. Ekologiskt.

Trimbach Riesling 2017 (150 kronor) har en trevlig mineralton, men där finns också fräsch fruktighet, lite päron och citron. I munnen är det som om ett par års väntan har brutit udden av den skarpaste syran. Det är piggt, friskt och med en ganska behaglig syra. Ett Alsacevin till fina festfisken (torskrygg?) med sås. Vitt.

Alain Jaume Côtes du Rhône Grand Veneur 2019 (115 kronor) är ännu ett bra Rhônevin. Fortfarande ungt med lite ”köttig” lukt. Fruktigt och kryddigt, strävhet och mörka bär. Och så lite viol. I munnen är det strävt med ganska hög syra. Det är ett vin som kräver sin biff för att riktigt blomma ut. Rött. Ekologiskt

Fredagsmys med räkor, aioli och rostat bröd. Då är det läge att svänga förbi Bolaget för en flaska Muscadet Sèvre et Maine Gadais Père et fils 2019. (85 kronor, vitt). Fräsch och fruktig lukt med päron, citrus och lite honung. I munnen är det ett ungt och lättsamt men ganska smakrikt vin med lite uppstramande slut. Vitt.

Parallèle 45 2018 (119 kronor) är en pigg trotjänare på Bolagets hyllor. Kryddig och fruktig lukt med lite söta mörka bär, och pigg känsla av körsbär. I munnen är det ett piggt och trevligt vin. Men vinet är fortfarande ganska ung – har alltså en rejäl ryggrad av strävhet som ropar efter en köttbit. Rött, ekologiskt.

Biecher Riesling 2019 (99kronor) är ett vin som kickar i gång smaklökarna och humöret. Kanske är det känslan av gröna äpplen och citrus som får igång mig. Viner är ungt med citrus och honungsmelon i lukten. Lite gröna äpplen och mineral finns också. Det lovar gott inför sommarens kvällar. Vitt, ekologiskt.

 Chateau l’Hospitalet 2019 (179 kronor) är ett riktigt fullblodsvin från södra Frankrike. Fylligt, kraftfullt och mustigt men fortfarande balanserat. Lukten är djup av mörka bär och kraftigt rödvin. Där finns fat, lite kryddighet och en aning av något som känns ”karamelligt”. Drick till fest med biff och potatisgratäng. Rött.

2 tankar på “Goda franska viner”

  1. fick 1 flaska Periquita i dag i st.för en blomma som jag kände igen fr din blogg. Det skall bli mkt trevligt att testa nästa gång jag har en bit fläskytterfilet! Jag är jätteglad för din blogg m så många trevliga, lättlagade recept. 11 år som ensamstående medför tråkig mathållning. Det var ju bara när A o H kom som det blev roligt att testa lite nytt. Så TACK!!

  2. Tack för de orden. Hoppas vinet smakar bra och att du hittar trevliga recept för maten därtill – här på Vin, mat & Alsace eller på andra ställen.
    /Roland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.