Goda franska viner

Dopff & Irion Cuvée René Dopff Riesling 2018 (99 kronor) är ett kul vin att lukta på. Ibland är det lite päron och honung, ibland örtkryddor, blommor och mineral. Smaken är frisk med balanserad citrus och en liten uppstramande bitterhet på slutet som gör att vinet funkar bra till mat. Vitt.

Alain Jaume Côtes du Rhône Grand Veneur 2019 (115 kronor) är ännu ett bra Rhônevin. Fortfarande ungt med lite ”köttig” lukt. Fruktigt och kryddigt, strävhet och mörka bär. Och så lite viol. I munnen är det strävt med ganska hög syra. Det är ett vin som kräver sin biff för att riktigt blomma ut. Rött. Ekologiskt.


 Chateau l’Hospitalet 2019 (179 kronor) är ett riktigt fullblodsvin från södra Frankrike. Fylligt, kraftfullt och mustigt men fortfarande balanserat. Lukten är djup av mörka bär och kraftigt rödvin. Där finns fat, lite kryddighet och en aning av något som känns ”karamelligt”. Drick till fest med biff och potatisgratäng. Rött.

Vill du känna lite sommarkänsla? Duka upp med lite charcuterier och vitlöksbröd. Öppna en flaska  Les Lauzeraies 2020 (129 kronor). Frisk lukt av smultron och aningen jordgubb. Friskt och fräscht. Det smakar helt enkelt mer än de flesta rosévinerna. Och just den egenskapen gör det till ett bra matvin. Rosevin.


Husvin är ett vin du alltid har hemma – som du tar fram när maten kräver ett vin eller kompisar kommer över på middag. Just ett sådant vin är Abbotts & Dalaunay Carignan Vieilles Vignes 2020 (89 kronor). Fruktigt, smakrikt och lättgillat. Mörka bär, lite som bigarråer, lite som björnbär. Tillräcklig ryggrad för att inte bli platt. Rött.

Delas Saint-Esprit 2019 (109 kronor) är ett hederligt Rhône-vin med djup lukten av mörka bär. Lite kryddor och viol. Lite drag av kött och charkuterier. I munnen är det mörka bär, lite kryddor och fat – och en balanserad strävhet. Den kompletteras av en lätt, men tydlig syra som hjälper till att strama upp vinet. Rött.

2 tankar på “Goda franska viner”

  1. fick 1 flaska Periquita i dag i st.för en blomma som jag kände igen fr din blogg. Det skall bli mkt trevligt att testa nästa gång jag har en bit fläskytterfilet! Jag är jätteglad för din blogg m så många trevliga, lättlagade recept. 11 år som ensamstående medför tråkig mathållning. Det var ju bara när A o H kom som det blev roligt att testa lite nytt. Så TACK!!

  2. Tack för de orden. Hoppas vinet smakar bra och att du hittar trevliga recept för maten därtill – här på Vin, mat & Alsace eller på andra ställen.
    /Roland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.