Etiketter

, ,

Skrei är en torsk som lever nästan hela sitt liv i Barents hav, någonstans uppe vid kanten av Arktis istäcke. När den är fem år gammal vandrar den – om man kan säga så om fisk – ner till den norska kusten för att leka.

Skrei och den vanliga kusttorsken – som simmar runt Sveriges och Norges kuster – är alltså olika populationer, i alla fall om man ska tro Wikipedia.

Men vissa saker behöver man inte farbror Google för att upptäcka. Till exempel att den är fast i köttet, smakrik och god.

För några dagar sedan hittade jag skrei i fiskdisken på Coop. 150 kronor kilot för skrei, bredvid låg lax som var dubbelt så dyr. Det valen blev lätt.

Här hemma ugnsbakade jag en ratatouille och så fick skreitorsken åka med en stund på slutet. Det blev milda smaker med lite örtkrydda och en liten pust av vitlök. Mat som mormor kunde ha bjudit på – om hon använt tomater och vitlök i matlagningen.

Det här behövs till 4 personer:
600 g skrei eller vanlig kusttorsk
olivolja
salt & svartpeppar
1/2 tsk torkad timjan
2 små auberginer (ca 350 g)
1 mindre zucchini (ca 200 g)
1 stor paprika

Tomatsås
1 gul lök
några stänger selleri eller 1/2 fänkål
olivolja
salt & svartpeppar
1 tsk torkad timjan
1 tsk provensalska örter eller annan örtkrydda
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
1 burk vatten
3 vitlöksklyftor

Servering
Ris, sallad eller bara ett gott bröd

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skiva auberginen, salta skivorna och låt dem ligga en stund. Skiva zuccini och skär i mindre bitar. Dela och kärna ur paprikan. Skär den i ungefär lika stora bitar som zucchinin.

Torka av aubergine och skär i ungefär lika stora bitar. Lägg dem i en oljad långpanna eller stor ugnsform. Droppa över lite olja och ställ in i ugnen i 15 minuter.

Skala och hacka löken. Strimla selleri eller fänkål. Fräs lök och selleri blanka i olja. Tryck i tomatpuré, krydda med salt, peppar, timjan och provensalska örter. Fräs en stund till. Häll i krossade tomater och vatten. Pressa ner vitlöken och koka tomatsåsen så där en 10 – 30 minuter.

Ta ut auberginen ur ugnen. Blanda ner zucchini och paprika. Krydda med salt & peppar. Kör i ugnen tills grönsakerna är mjuka men fortfarande spänstiga, tar sådär en 20 – 30 minuter. Rör om ibland.

Ta ut grönsakspannan ur ugnen. Häll över tomatsåsen. Salta fisken och strö över lite timjan. Lägg den övers grönsakerna och kör i ugnen i 12 – 15 minuter. Över stek den inte – då blir den bara torr och tråkig. Tryck lätt med fingret på fisken, när den skivar sig är den klar.

Vi åt skreitorsken med ratatouille, sallad och bröd. Eftersom det var fredag hällde vi upp Leth Grüner Veltliner i glasen. Sedan njöt vi – och överlevde fredagskvällen, trots att På spåret har slutat för säsongen.