Etiketter

, ,

Semesterdagar i stugan vid Kalmarsund. Vädret är som en parodi på svensk sommar. När solen skiner går man ut och sätter sig i trädgården. Då börjar det droppa från himlen och man går in – och så skiner solen. Ut igen, nya droppar. In. Ut…

Det mest positiva man kan säga om vädret är väl att det i alla fall ger några steg i stegräknaren.

Bättre då att ta en tur till Ica och handla på sig lite räkor, linguine och crème fraiche. Hemma i stugan gick jag ut för att plocka örtkryddor. Och jodå. Det började regna.

Vi åt inomhus. Kollade inte ens vädret innan vi dukade. Men pastan med räksås var i alla fall fyllig, smakrik och välsmakande

Det här behövs till 2 personer:
500 g räkor med skal

Räkfond
1 liten gul lök
1 liten morot
1 vitlöksklyfta
olivolja & smör eller Bregott
1 dl torrt vitt vin
2 dl vatten
1 liten näve örtkryddor: oregano, timjan, persilja…

Såsen
olivolja och smör eller Bregott
1 msk tomatpuré
1,5 dl crème fraiche, ca 32 %
1/2 dl vitt torrt vin
ca 1 dl räkfond
1 dl kokvatten från pastakoket
salt & svartpeppar
ca 2 klyftor citron
ev örtkryddor att strö över

Pasta till 2 personer: spaghetti, tagliatelle, linguine…

Gör gärna så här:
Tina och skala räkorna, men spar skalen. Skala lök, morot och vitlök. Skär i grova bitar.

Fond: Fräs grönsakerna i olja och smör några minuter. Blanda ner räkskalen och fräs tills räkskalen börjar vitna. Häll i vatten och vin. Rör ner örtkryddorna och koka fonden i 15 – 20 minuter, (delvis) utan lock. Sila av grönsaker och räkskal så det blir en fond med bara vätska, ca 1 dl. Är det mycket mer kan du koka fonden en stund till, så den reduceras.

Sätt på pastavattnet. och koka pastan al dente.

Såsen. Värm olja och smör i en tjockbottnad gryta. Tryck i tomatpuré och låt den fräsa ett par minuter. Häll i crème fraiche, vin och räkfond. Salta & peppra. Låt såsen koka medan pastan blir klar.

Häll av pastan, men spar lite av pastavattnet. Häll det i såsen. Pressa i citronklyftorna. Smaka och justera smaken så det blir en balans mellan citrussyra och rotfrukternas sötma. Blanda ner pastan och räkorna i såsen. Vrid över lite peppar och strö gärna över lite förska örtkryddor.