Etiketter

, ,

toscaäpplen

Äpplen kvar sedan i höstas? Eller har du köpt på dig ett lager inför jul… Ett gott sätt att använde dem är till Toscaäpplen. Det blir saftiga äpplen – som behåller lite spänst – under ett tosca-knäckigt täckte.  Klart gott.

Dessutom är det en snabb och enkel efterrätt. Man skalar och kvartar äpplen. Vispar ihop socker och mandel med smör och lite mjöl – och så skjuter man det i ugnen i några minuter. Klart.

Det här behövs till 4 personer:
4 – 5 äpplen
100 g smör
1,25 – 1,5 dl socker
100 g flagad mandel
2 msk vetemjöl

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala äpplen. Kärna ur och skär dem i kvartar.

Smält 50 g smör i en kastrull. Häll i socker, vetemjöl och mandel. Vispa och koka upp.

Lägg äppelbitarna i en smörad ugnsform. Klicka smeten över. Sätt in formen i ugnen i 8 – 10 minuter.

Ät & njut.

Jag gillar verkligen att läsa kokböcker. I bokhyllan finns mer än 100 böcker som jag tar fram och blir inspirerad av. Det är särskilt böcker om fransk och italiensk mat som jag brukar hänga över.

Men det finns faktiskt en bok som är mer användbar än alla andra. Den är inte glamorös; det är ingen bok som man ser ligga framme på soffbordet. Men ska man hitta recept på omelett, plättar eller pannbiff, så är den oöverträffad.

Jag pratar om Vår kokbok, utgiven av Norstedt och Coop i över 2 miljoner exemplar. Vi är inne på vår tredje upplaga, av de totalt 25 som utkommit. Köp den om du inte redan är innehavaren av den här grundkokboken.

Receptet till Toscaäpplen kommer ur Vår kokbok, jag har bara ändrat pyttelite i det.

OBS. I en tidigare version så var det mindre mängd tosca-täcke. Nu har jag ökat mängden för att få en knäckigare ”äppelkaka”.