Etiketter

,

Nästa gång du går där i affären och letar grönsaker… Trava iväg till hyllan med kål, men hoppa över den dominanta vitkålen. Lägg istället ner lite mild spetskål i kundvagnen. Fortsätt till köttet och ta lite blandfärs. Glöm inte grädde när du ändå passerar mjölkkylen.

Hemma i köket strimlar och fräser du kålen och blandar köttfärs med grädde och kryddor. Tryck ner allt i en form och sätt in den i ugnen.

Efter 45 minuter har du en gratäng med mild kål och fyllig köttfärs – som kålpudding, men fräschare och utan den där meningslösa sötman.

Till och med hustrun gjorde tummen upp för den här gratängen, trots att hon tillhör den hårda kärnan av vi-som-hatar-kål-gruppen.

Det här behövs till 4 personer:
900 g spetskål utan rotstock och ytterblad (eller färsk vitkål)
smör eller Bregott
salt & svartpeppar

500 g blandfärs (eller fläskfärs eller kalvfärs)
1 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde
½ dl vatten
2 vitlöksklyftor, skalade
knappt 1 tsk salt
svartpeppar

½ ströbröd
1 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde
smörklickar

lingon om du vill – och så kokt potatis såklart

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Dela spetskålen i klyftor, skär bort rotstocken och ta bort ev fula ytterblad. Strimla kålen och fräs den i omgångar i smör eller Bregott tills den blir mjuk. Lite salt & svartpeppar.

Blanda färsen med grädde, vatten, vitlök, salt & svartpeppar till en smidig ”deg”.

Smöra en ganska stor ugnsfast form. Lägg i hälften av kålen, därefter köttfärsen – och sist resterande kål. Toppa med ströbröd, grädde och klicka över smör.

Grädda i 45 minuter. Strö över lingon om du vill.

Mitt förhållande till lingon är inte särskilt gott. Jag har aldrig gillat lingonsylt och rårörda lingon. Men till den här gratängen funkar de där små röda bären bra. Villkoret är att man utesluter sockret – och bara får fräscha bär.