Etiketter

, , , , ,

Det känns nästan komiskt när jag är på hemväg från den välsorterade livsmedelshallen. Under armen har jag en jättelik burk med contiterad anka. Jag känner mig som en sexåring, som är ute och går med sin nya fiollåda.

Inte blir det bättre när jag kommer hem. Hustrun tittar misstroget på burken, ungefär som om jag släpat hem en laddning surströmming.

Men det vänder. När vi sitter och äter, så är det idel leenden runt bordet. Till och med den skeptiske 15-åringen laddar på för fullt på tallriken.

Confiterad anka är låren som tillagats i sitt eget fett. Resultatet blir supermört, smakrikt kött – här kombinerat med len jordärtskocka, söt rödlök och en rödvinssås där balsamvinäger höjer syran.

Det här behövs till 4 personer:
1 stor burk (1,3 kg) Canard confit (lår från anka)
olivolja
salt & vitpeppar

4 rödlökar
torkad timjan
salt & svartpeppar
några droppar balsamvinäger

500 g jordärtskockor
2 dl crème fraiche
salt & vitpeppar

Rödvinssås med balsamvinäger
1,5 msk strösocker
2 msk balsamvinäger
4 dl rött vin

Gör så här:
Rödlök
Sätt ugnen på 225 grader. Skala rödlöken, skär av lite av botten, så lökarna kan stå upp. Skär ett kryss i toppen och krydda med timjan, salt & svartpeppar. Droppa i lite balsamvinäger. Ställ dem i en oljad ugnsform och baka tills de är klara – kanske 35 – 40 minuter. Vi tillagade löken i samma form som klyftpotatis – och lät ankfettet smaksätta potatisklyftorna.

Jordärtskockor
Skala och skiva jordärtskockorna. Koka dem mjuka i crème fraiche kryddat med salt & vitpeppar – det kan ta längre tid än beräknat. Jag tror de kokade 20 – 30 minuter.

Rödvinssås
Smält sockret i en kastrull. Häll i balsamvinäger och vin. Koka till hälften återstår.

Anklår
Värm upp burken – sätt den t ex i varmt vatten – så att det går att ta upp låren. Stek anklåren knapriga i olivolja, ca 6 – 8 minuter per sida. Krydda med salt & vitpeppar.

Hela den här rätten blev en överraskning. Den confiterade ankan blev mjällare och smakrikare än vi trott. Kontrasten mellan syran i rödvinssåsen och den lilla sötman i lök och skocka, blev större än vad vi förväntat oss.

Men kombinationen fungerade. När till och med 15-åringen går loss på maten, då vet man att den funkar.

Den som först satte mig på Canard confit-spåret var Hans Pettersson som driver bloggen Första året i Hjo. Tack för det! Har du fler mattips, så tar jag tacksamt emot.