Etiketter

, , ,

Södra Frankrike var länge ett fattigt område. Där fanns inte de böljande vetefälten och ingen komjölk som kunde användas till Brie och Camenbert. Men där fanns grönsaker, oliver och vildväxande timjan.

Det är de ingredienserna (och Medelhavets fisk) som skapade det nyttiga provençalska köket. Än idag betyder ordet provençale att rätten är lagad med grönsaker, tomat och vitlök.

I det här receptet har ugnsbakad aubergine fått ersätta svindyr rysk kaviar. Det blir en fräsch och god röra till en förrättstallrik eller som tilltugg till ett glas vin.

Om det blir lika gott som rysk störrom? Vet inte – jag (liksom de flesta i Provence) har aldrig haft råd att testa.

Det här behövs till 5 – 8 personer:
2 auberginer (ca 500 g)
olivolja
2 (små) vitlöksklyftor
3 msk olivolja
nästan 2 msk pressad citron
några kvistar persilja (om du vill)
salt & svartpeppar

Servering
några goda oliver, kanske lite soltorkad tomat
crostini eller olivoljestekta trekanter/skivor av surdegsbröd
och kanske ett glas vin

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Halvera auberginerna och lägg dem med köttsidan ner i en oljad ugnsform. Picka några hål i aubergineskalet med en vanlig gaffel. Droppa över lite olja och kör i ugnen i ca 45 minuter. Kolla så auberginen är helt genombakad (=mjuk).

Under tiden: Pressa citronen. Skala och riv vitlöken.

Gröp ur aubergineköttet med en matsked. Lägg det i en matberedare/mixer. Tillsätt olivolja, citronjuice och riven vitlök. (Kan vara klokt att ta lite i taget, så auberginekaviaren blir så stark och syrlig som just du vill ha den).

Mixa till en slät röra. Smaka av med salt & peppar.

Ät & njut. Kanske som tilltugg till ett glas fredagsvin.