Etiketter

, , , , ,

Halloumins sälta bryter fint mot det söta i apelsinen. Ruccola bidrar med pepprighet och linser med tuggigt motstånd.

Tillsammans blir det en smakrik och fräsch sallad som ligger helt rätt i tiden. Apelsiner säljs fortfarande i affärerna, men ner vid grinden lyser forsythians blommor gult – trots att det bara är slutet av mars.

En sak om linser innan vi släpper löst själva receptet: Är färdigkokta linser de enda linser du brukar äta så måste du testa att koka dem själv.

Köp en förpackning svarta belugalinser. Koka dem med en vitlöksklyfta och en liten lök. Salta lite mer än det står på påsen. Efter 30 minuter står du där med en liten delikatess.

Som de färdigkokta kusinerna från Ica-burken, bara oändligt mycket godare.

Det här behövs till 2 – 3 personer:
3,5 dl linser, hemmakokta (godast) eller färdigkokta (enklast)
1 – 2 nävar ruccola, kanske 50 g
1 avokado
1 liten rödlök
1 apelsin
200 – 250 g halloumi
olivolja
kanske aningen salt & svartpeppar

Vinägrett
1 del vit balsamvinäger
2 delar olivolja

Gör så här:
Koka linserna efter instruktioner på paketet, men ta med en vitlöksklyfta och en liten lök i kastrullen. Salta gärna lite mer än anvisat – det höjer smaken. Eller skölj de färdigkokta linserna. Lägg dem på ett fat och täck med ruccola.

Skala lök och apelsin och skiva tunt.  Dela, kärna ur och skiva avokadon. Fördela lök, apelsin och avokado över salladen. Toppa med skivad, stekt halloumi. (OBS  Hög värme, kort tid – annars gnisslar bara den cypriotiska osten).

Blanda vinägretten och häll över. Kanske lite salt & svartpeppar på toppen.

Inspirationen till den här salladen kommer från Mai-Lis Hellenius kokbok Livsviktigt.. (Hon är hjärtläkaren som brinner för medelhavsmaten och har massor av bra recept). Där gör hon en sallad med kyckling, vita bönor och apelsiner.

– Smaskigt, tänkte jag när jag läste… Men linser, som är så gott. Och halloumi…

Ja, och så gick det som det brukar. Jag hade ett recept och så gjorde jag nästan tvärtom.