Etiketter

, , , , ,
Äntligen börjar ljuset återkomma till det här avlånga landet vid Polcirkeln. Ännu är det inte riktigt vår, men snödropparna har visat sina gröna blad i trädgården och på syrenen kommer det pyttesmå knoppar.

Dags för en ljummen sallad med lax och de apelsiner som fortfarande är saftiga och fräscha. Linser mättar bra och lägger sig liksom så där trevligt i magen. Men koka egna om du har tid – särskilt belugalinser är bara så mycket godare än de där färdiga på tetra.

Det här behövs till 2 – 3 personer:
300 g lax, skinn och benfri
olivolja
salt & svartpeppar
3,5 dl kokta linser (ca 1 dryg dl okokta)
1/2 huvud romansallad
1/2 rödlök
1 näve valnötter
1 apelsin

Vinägrett
2 delar olivolja
1 del vit balsamvinäger
lite salt & svartpeppar

Gör så här:
Tina laxen om den är fryst. Skär bort skinnet (se nedan) och skär fisken i kuber. Stek i olja, salta & peppra.

Koka linserna i saltat vatten och låt svalna lite i kokvattnet innan du häller av dem.

Skölj och strimla salladen. Skala löken och skiva den tunt. (Går enklast med mandolin). Grovhacka valnötterna. Skala apelsinen och skär den i skivor.

Lägg upp på ett fat. Börja med sallad och linser. Toppa med rödlök, valnötter, lax och apelsin.

Blanda vinägretten.

Våga vägra tråkig lax. Den lax som man köper i frysdisken är sällan någon höjdare. Köp istället hel laxfilé när det är extrapris. Skär i lagom middagsbitar och frys ner det som inte går åt. (Av någon anledning är egenfryst fisk mycket godare.)

När du skär bort skinnet är det smart att ha en böjlig filékniv. Ta tag i stjärtfenan och gör ett snitt mellan skinnet och fiskköttet. Håll fast i stjärtbiten och böj/tryck kniven nedåt medan du skär upp mot huvudändan.

Det är inte ens svårt.