Etiketter

, , , ,

När jag bestämde mig för den här maten var det varmt ute. Solen sken, snödropparna nickade uppmuntrande och fåglarna sjöng. ”Klart man ska ha kyckling och grönsaker och rosé en sådan här dag”, tänkte jag.

Ett par timmar senare hade entusiasmen sjunkit. Ute blåste en isande kall vind och termometern visade på noll.

Kyckling och ugnsrostade grönsaker håller även för det vädret. Men rosé, det var kanske lite för optimistiskt.

Det här behövs till 4 personer:
700 – 800 g kyckling(lår)filé eller drygt 1 kg kyckling med ben
olivolja
salt & svartpeppar

2 stora rödlökar
olivolja
salt & svartpeppar
2 stora paprikor i olika färg
½ citron
½ – 1 squash beroende på storlek
200 g goda körsbärstomater
1 näve goda oliver
150 g feta
1 litet knippe bladpersilja

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala löken och skär i tunna klyftor. Lägg den i en oljad ugnsform eller långpanna. Rosta ca 25 – 30 minuter i ugnen. Låt paprika skuren i mindre bitar steka med i ca 20 minuter. Klyftad citron och grovt tärnad squash i ca 15 minuter. Halverade körsbärstomater ska bara bli ljumma, så ett par minuter räcker. Salta & svartpeppra. (Tiderna beror på hur stora bitar du har och hur tätt grönsakerna ligger.)

Strimla persilja och bröt feta i bitar. Strö persilja och feta över grönsakerna.

Bryn kycklingen under tiden i olivolja. Krydda med salt & svartpeppar. Om du vill kan du låta kycklingen steka färdigt i ugnen, tar ca 25 minuter. Annars funkar det bra att steka dem i en stekpanna. Ganska låg värme, ett lock på toppen och kanske aningen vatten. Men testa kycklingen så den är helt genomstekt. Köttsaften ska vara helt klar.

Ät kyckling och grönsaker med klyftpotatis eller bara med ett gott bröd. Eller blanda ner vita bönor i grönsakerna. Någon sås behövs inte eftersom grönsakerna och kyckling ger ifrån sig en god sky.

Inspirationen till den här rätten kommer från läkaren Mai-Lis Hellénius bok Hälsosam livsstil och det goda livet. Jag har gjort rätten lite enklare genom att rosta grönsakerna i ugnen. Och så har jag faktiskt lagt till lite mer grönsaker! Men jag har också gjort portionerna lite större så att även tämligen normala män kan bli mätt av middagen.

Läs gärna hennes bok. Där finns en bra beskrivning av livsstilens påverkan på hur vi mår, men en tredjedel av boken är faktiskt också en utmärkt kokbok.

Jag får återkomma till den boken senare.