Etiketter

, , , , , , ,


Vi ger oss inte. Vi börjar om.” Just de orden är något av ett mantra som återkommer i Lars Gustafssons roman ”Herr Gustafsson själv” från 1970-talet. Jag läste den när jag var mycket yngre – och mycket smalare – än vad jag är nu.

Och det fanns något i boken som drabbade mig. Kanske var det en frustande vitalitet, som mitt 20-åriga jag såg i boken. Kanske var det viljan att göra upp och komma vidare.

Jag minns inte lägre – det är mer än 40 år sedan jag läste boken. Men mantrat – både muntert och okuvligt – minns jag.

Och just så känns världen av idag. Galopperande klimatkris – och klimatförnekare till och med i Sveriges riksdag. Ett krig i Europa, där civila bombas varje dag – orkestrerat av en irrationell självhärskare i Moskva. Och på det personliga planet, en våg som hotar att göra all time high.

Vänner, kamrater, läsare. Vi ger oss inte. Vi börjar om.

För vi är okuvliga och vi ska ha kul som fan under tiden.

Måndag: Ugnsrostad blomkål, grönsaker & mild vitlöksolja
Ugnsbakad vitlök är en liten delikatess. Ta med de grönsaker du råkar ha hemma: blomkål, paprika, motor, rotselleri, lök…

Tisdag: Salade dijonnaise – potatissallad med ägg & fransk senap
Plötsligt händer det. Våren kommer även till dig och du drar på dig shortsen och luftar de vinterbleka benen. Just en sådan dag ska du testa Salade dijonnaise.

Onsdag: Ärtor, feta & citron – nyttigt, enkelt & billigt
Vem har sagt att god mat måste ta lång tid och kosta skjortan? Om du tror det testa den här varianten av ärtor, feta och citron – så ändrar du dig.

Torsdag: Provençalsk ratatouille med ägg
Från Rabat och Nice i väster till Beirut och Basra äter man röror med tomat, zucchini och aubergine. Varför? För att de funkar så bra ihop, såklart.

Fredag: Torskrygg à la provençale – med tomat, oliver & lite vitlök
Torskrygg är verkligen en tacksam del av fisken. Lätt att laga, lätt att få så där fint skivig som på krogen. Här i dietvänligvariant med tomatsås och oliver.

Lördag: Ljummen kycklingsallad med vitlökskrutonger & aiolidressing
Varför äter man inte sallad och kött/fisk oftare. Det är enkelt, det är fräscht och et är gott. Testa gärna med belugalinser.

Söndag: Havets Wallenbergare – söndagsmiddag med omsorg
Havets Wallenbergare är en av mina absoluta favoriter. En förfinad husmanskost av bästa snitt – full med milda, goda smaker.