Etiketter

lantbröd m rågsikt

Franskt lantbröd med rågsikt är ett mustigt och lättgillat lantbröd bakat på finmalt mjöl. Saftigheten kommer från fördegen (surdegen) som får jäsa över natten innan brödet bakas.

Det här behövs till 2 mindre bröd:
Fördeg (surdeg):
¼ pkt jäst
3 dl ljummet vatten
3 dl vetemjöl special

Deg:
¼ pkt jäst
2 msk olivolja
3 dl ljummet vatten
fördegen (som stått på jäsning över natten)
5,5 dl rågsikt
6 dl vetemjöl special
2 – 2,5 tsk salt

Gör så här:
Fördegen
Smula ner jästen. Häll över lite ljummet vatten och lös upp jästen. (Vattnet ska vara så varmt att det varken känns varmt eller kallt när man sticker ner ett finger.) Häll i resten av vattnet och mjölet. Rör/vispa en stund så gluten hinner utvecklas en smula. Täck med plastfilm och jäs fördegen till nästa dag.

Degen
Smula ner jästen. Rör ut den i lite ljummet vatten. Häll i resten av vattnet, oljan och fördegen. Häll i mjölet lite i taget. Rör/bearbeta degen med en träslev eller trägaffel i ca 10 minuter. Blanda ner saltet på slutet. Låt degen jäsa under bakduk 1 – 2 timmar.

Häll upp degen på ett väl mjölat bakbord. Knåda degen. Dela den i två bitar och forma två bröd. Lägg dessa på en plåt med bakpapper. (Om degen är lös kan det vara bra att smörja bakpapperet med lite smör eller olja, så fastnar bröden inte så lätt.)

Jäs under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda bröden tills de har fått fin färg och låter ihåliga när man knackar dem i botten, ca 25 – 30 minuter. Låt dem svalna på galler, men lägg över en bakduk.

Hur gör du med alla rester och allt som blir över i skafferi och kylskåp? Ibland kommer man på små snilleblixtar som när vi gjorde Kycklinggryta från Normandie. God gryta blev det, men det blev ganska mycket grytspad över. Jag smakade på det och insåg att det är en bra grund för en svamp- eller kycklingsoppa, alltså fick det åka in i frysen i väntan på en soppdag.

Lantbröd med rågsikt kom till av ett liknande skäl. I skafferiet fanns en påse rågsikt som snart går ut. Lika bra att hitta på ett bröd till det mjölet.

Men annars är det ganska tomt på idéer vad man kan göra med rester. Du får gärna tipsa om bra sätt att ta tillvara det som annars blir stående.