Etiketter

, , , , ,

Enkelt, fint och faktiskt festligt. Man kör spenat och ägg i små koppar – eller crème brylée-formar – och toppar med något gott, som rökt lax eller rom.

Vi åt de här små ägg- och spenatkopparna häromdagen, men det var så trevligt så de får nog en plats på påskbordet också. Eller så tar jag fram dem en lördag när jag vill lyxa till helgfrukosten.

Det här behövs till 4 personer som förrätt/smårätt:
300 g spenat
olivolja
2 vitlöksklyftor
salt & svartpeppar
4 ägg
lite kallrökt lax, kanske 75 g
eller 2 – 3 tsk rom av en typ du tycker du har råd med

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Häll en skvätt olivolja i en gryta, pressa ner vitlök och lägg i spenaten. Fräs tills den har slaknat och ev vätska har kokat in. På med ganska mycket salt & svartpeppar.

Lägg spenaten i ugnsfasta koppar eller crème brylée-formar. Knäck ett ägg i varje form och dra över lite salt & peppar. Kör i ugnen i ca 8 – 9 minuter, eller tills du tycker att ägget har stelnat tillräckligt mycket.

Servera med strimlad lax och/eller rom. Vill man ha den vegetarisk så kör man med bara ägg och spenat.

Oeufs cocotte auz epinards är såklart en fransk rätt. Men lax och rom är en svensk variant som jag valde för att kombinationen är så läcker.

Vill man vara rättrogen frankofil så tar man ett varv strimlad kokt skinka och lägger i formarna innan man knäcker ner ägget. Ja, man kan köra med lite grädde också.