Etiketter

, , , ,

Tomater kan verkligen smaka olika. På Ica och Konsum trängs de i färdiga plasttråg. Röda och fina – ända till man stoppar in dem i munnen, då blir det liksom ett ingenting av smaken.

Och så kommer man hem till folk som odlar egna i växthuset på tomten. Röda och fina, direkt från plantan – och när man stoppar in dem i munnen så formligen exploderar de av söt, fyllig smak.

Klart som fasen att man hellre vill ha de där hemodlade. Men hur gör man om man inte har lust att köpa ett växthus, sätta ihop det och slita en hel sommar för att kunna skörda framåt hösten?

Mitt anspråkslösa förslag: leta upp en grönsaksaffär (gärna en där innehavaren har invandrat till Sverige). Har man tur så finns det riktigt goda tomater – närodlade i bästa fall – som inte kostar särskilt mycket mer än de där plastförpackade från stormarknaden.

I den här ljumma bön- och tomatröran gör de hela skillnaden. Med rätt tomater blir det en fyllig smak med aningen sötma. Bryter finns mot kalkonfilén och en frisk sås med crème fraiche och rivet citronskal.

Är du ett rosmarin-fan så kan du addera lite hackad rosmarin till såsen, men är du tveksam så låt bli. Rosmarin är en dominant krydda som gärna stjäl alla smakreceptorerna i munnen.

Det här behövs till 3 personer:
500 – 600 g kalkonfilé eller kycklingfilé
olivolja
salt & svartpeppar

3 – 4 dl kokta bönor (svart, vita eller de du gillar bäst)
olivolja, salt & svartpeppar
3 salladslökar eller en bit purjo, strimlad
300 g körsbärstomater, delade i kvartar

Citron-crème fraiche
2 dl crème fraiche, 17 % funkar bra
1 liten vitlöksklyfta, riven
salt & svartpeppar
ev 1 liten kvist rosmarin, hackade ”barr”

Kanske klyftpotatis därtill

Gör så här:
Börja med klyftpotatisen om du vill ha det som tillbehör.

Bryn kalkonfilén i olja. Salta & peppra. Lägg ett lock på stekpannan och efterstek köttet på lägre värme i ca 10 – 12 minuter. (Köttet ska upp i minst 70 grader om du har en termometer). Låt köttet vila inslaget i folie i 5 – 10 minuter innan du skär upp det.

Fräs bönorna i olja så de blir varma. Lägg i strimlad salladslök och tomat. Låt allt bli varmt. Salta & peppra.

Blanda ihop crème fraiche med kryddorna. Om man använder riven vitlök så blir det mildare än om man pressar ner den.

Men hallå, tänker du kanske. Här skriver han en massa om klimatsmart mat, men så kommer han i alla fall dragande med mängder av recept på kött…

Ja, alltså… Jag har inga planer på att blir en raw food-nisse vars högsta dröm är att göra en prinsesstårta med ett grönt lock av rå broccoli. (Låter faktiskt extremt äckligt).

Men det här är ganska klimatsmart mat. Fågel är way bättre för klimatet än nötkött. En entrecote på 200 g ger ungefär lika mycket klimatutsläpp som 2 kilo kycklingfilé. Potatis är bättre än ris, och bönor är något av klimatets bästa vän.

Med tomater är det krångligare. Det är en massa med transporter och växthus och uppvärmning. Jag får nöja mig med att de är närodlade och hyfsat mycket i säsong.