Etiketter

, , , , ,

ratatouille-med-agg

Det är inte alltid man får vara profet i sitt eget kök. För några år sedan lade den nu 18-årige sonen huvudet på sned och undrade:

– Pappa, varför gör du så konstig mat?

Hustrun är inte alltid lättare att övertyga. Det händer att hon ser mer än skeptisk ut när maten kommer på bordet.

Därför blev jag förvånad när den provencalska grönsaksröran växte fram på spisen.

– Vilken vacker mat! Vad gott det ser ut! sade hon om ratatouillen.

Och linserna som var tilltugget smakade hon på och gav omdömet ”Gott!”

Hon till och med deltog frivilligt i fotograferingen. Jag undrar vad som har hänt? Kanske är det en offensiv för att jag ska komma ihåg den stundande bröllopsdagen…

Det här behövs till 3 personer:
1 gul lök
olivolja
salt, svartpeppar & lite cayennepeppar
1 riktigt liten aubergine
1 röd paprika
1 riktigt liten squash
1 burk hela tomater, eller ca 400 g färska
1 litet knippe färsk timjan, eller lite torkad
2 vitlöksklyftor, skalade
3 ägg + lite salt

Ät med linser eller ris eller bara med gott bröd

Gör så här:
Skala och skiva löken, skölj och tärna auberginen. Kärna ur och strimla paprikan. Ta en traktörpanna eller en stor stekpanna, fräs löken i olja, krydda med salt, svartpeppar & lite cayenne. Lägg i aubergine och fräs en stund. I med paprikan och fräs lite till.

Ta upp tomaterna ut burken och skär i mindre bitar (just här är det bra om det blir ganska små tomatbitar). I med tomaterna och lite ihopbunden timjan. Pressa ner vitlöken och låt grönsakerna koka medan du fixar squashen: Skölj och tärna den ganska fint. Stek i olja, krydda ev med salt & peppar.

Blanda ner squashen, gör tre gropar för äggen och häll ner dem. Salta lite på äggen. Lägg på ett lock och koka ca 6 minuter tills vitan har stelnat helt, men äggulan fortfarande är krämig.

(Man måste inte steka squashen för sig, men jag tycker att den ofta blir mosig och intetsägande om man blandar den med resten av grönsakerna.)

Ät & njut av denna sydfranska bonnamat. Och kom ihåg att det här är lite av ett sätt att ta hand om rester. Skulle du ha lite svamp eller stekta rotsaker eller andra grönsaker som väntar på att ätas upp: stoppa ner dem också i ratatouillen.