Etiketter

, ,

Husmanskost, det är mat med rötterna i den svenska traditionen och munnen vänd mot framtiden. Men det är också mat man lagar med omsorg.

Havets Wallenbergare är en del i den traditionen, även om man liksom tagit på sig en snyggare tröja och ersatt kökets fiskfärsbiffar med finrummets Wallenbergare. Men det är fortfarande husmanskost, och det är fortfarande mat man lagar med omsorg – men det inte är ett dugg svårt.

För mig är det den ultimata söndsagsmaten.

Det här behövs till 3 – 4 personer:
600 g torsk- och laxtärningar utan skinn och ben
1 äggula
1 dl matlagningsgrädde
ca 0,8 tsk salt
svartpeppar
(knappt) 1 krm cayennepeppar
ca 0,5 dl hackad dill
smör & kallpressad rapsolja

Gärna potatismos och stekta ärtor (smakar mycket mer än kokta)
Severa med citronklyftor och kanske smält smör. Och granatäpplekärnor om du vill.

Gör så här:
Tina fisken om den är fryst. Hacka dillen.

Lägg fisk, äggula och grädde i en mixer/matberedare. Krydda med en (större) del av salt, peppar och cayenne, Pulsmixa till en grovmalen konsistens. Blanda ner den hackade dillen. Stek ett smakprov och kolla om det behövs mer kryddor.

Forma små biffar med vattensköljda händer och lägg på en vattensköljd skärbräda eller direkt i en stekpanna. Du behöver inte forma dem som hamburgare, det funkar att mest bara klicka ner dem. Stek i olja & smör på medlelvärme i 5 – 6 minuter. Vänd fiskbiffarna efter halva tiden,

Ät & njut. Snart är det vår och sol och varmt och lage att ta fram grillen. Och är det ”maj är snart sommaren här” som Ulf Lundell sjunger.

Och snart är den förbannade pandemin över.