Etiketter

, , , ,

Jag såg ett recept på Club sandwhich, du vet den där mackan med stekt kyckling och grönsaker. Klart lockande, men att äta bara en sandwhich funkar inte riktigt till middag här hemma, så jag delade liksom upp smörgåsen i sina beståndsdelar. Tog brödet för sig, lade grönsakerna i högar och kycklingen på ett eget fat.

Och så växte en helt annan rätt fram – en ljummen och välsmakande kycklingsallad.

Kanske något för en helglunch – eller en middag när vintern äntligen börjar släppa taget. Vill du ha rätten lite matigare kan man lägga till bacon och avokado, eller också gör du som jag och tar med lite färdigkokta linser.

Det här behövs till 3 personer:
400 g kyckling (kycklinglårfilé eller det som blivit över av en stekt kyckling)
olivolja
salt & svartpeppar
4 – 5 skivor surdegsbröd
1 vitlöksklyfta
200 g romansallad
250 g körsbärstomater
0,5 gurka
bacon och avokado (om du vill)
linser (om du vill)

Aiolidressing
1 dl majonnäs eller en mild aioli (recept finns här men en halv sats räcker)
0,5 dl crème fraiche
1 msk vatten
2 tsk mild curry (om  du vill)
kanske salt & svartpeppar

Gör så här:
Skär brödet i kuber. Lägg det i en skål, pressa över 1 vitlöksklyfta, salta lätt och ringla över olivolja. Blanda och låt brödet dra till sig den goda smaken.

Skölj och strimla salladen. Skär tomaterna i kvartar och gurkan i små tärningar.

Stekt kycklingen i olja, Salta & peppra. (Eller värm den färdiga kycklingen).

Blanda majonnäs/aioli med  crème fraiche och lite vatten. Krydda med currypulver om du vill. Smaka av, kanske lite mer salt eller peppar.

Använder du linser, så värm dem i lite olivolja. De färdigköpta mår bra av lite uppmuntran: på med salt, peppar & kanske aningen chili.

Lägg upp salladen på ett fat, och dressingen i en skål.

Ekologisk kyckling slaktas vid högre ålder och växer lite långsammare än konventionell kyckling. Det ger högre smak, men tyvärr också högre pris. Vi brukar köpa ekologiska kycklingben eller en hel kyckling – då är det liksom lättare att passera kassan på Ica utan att bli helt ruinerad.

Den här salladen är resultatet just av en sådan hel eko-kyckling som vägde upp mot 2 kilo. Först blev det en middag med ugnsstekt fågel – och sedan perfekta rester för en kycklingsallad.