Etiketter

, , , , , ,

Vitlök kan vara himmelsk om den används rätt. Och faktiskt ganska trist när någon klåpare har behandlat den illa.

För en herrans massa år sedan gick vi på en ganska trendig krog i Göteborg. Hela vitlökar hade kommit på modet och den här restaurangen ville inte vara sämre. Så till den fräsande köttbiten och några dyra droppar rött vin serverades halverad vitlök – som varit inne i ugnen i ungefär 143 sekunder.

Man kan inte säga att nästan rå vitlök var någon höjdare… Men så gick det som det gick, krogen kursade. Jag tror det berodde på den taskiga behandlingen av vitlöken.

Men låter du oskalade vitlöksklyftor ugnsrostas en stund så får du en mild och fyllig ”grönsak”, som gjord för en citronkryddad olja.

Addera blomkål och andra grönsaker som fått färg i ugnen, men fortfarande är lite al dente – så är helt hemma. I alla fall en vanlig vardag i september.

Det här behövs till 3 – 4 personer:
I stort blomkålshuvud
3 – 4 lökar, gula eller röda
1 vitlök, oskalade klyftor
olivolja
salt & svartpeppar
3 röda paprikor

Vitlöksolja
1,5 dl olivolja
½ – 1 citron, saft & rivet skal
ca 4 ugnsrostade vitlöksklyftor
salt & svartpeppar
1 litet knippe persilja
1 stor nypa basilikablad

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Dela blomkålen i ganska stora bitar. Skala och klyfta löken grovt. Bryt vitlöken i klyftor men behåll skalet. Lägg allt i en långpanna eller stor ugnsform. Salta & peppra. Ringla över olivolja och blanda runt. Kör i ugnen i 30 – 40 minuter. Blanda runt grönsakerna några gånger.

Halvera, kärna ur och skär paprikan i ganska stora bitar. Låt den steka med i 15 – 20 minuter.

Vitlöksoljan. Ta 4 ugnsrostade vitlöksklyftor. Tryck ut dem ur skalet och pressa dem i vitlökspressen. Blanda med olja, hackad persilja & basilika. Salta & svartpeppra. Smaka av med rivet citronskal och pressad citron.

Ät & njut. Och skulle du någon gång få en halverad, rå vitlök på krogen – så vinka till dig servitören, luta dig fram och fråga: ”Gör du så här hemma också?”