Etiketter

, , , , ,

På franska finns ett uttryck som jag tror man kan översätta med pris-kvalitet. Det används för att beskriva att man får mycket kvalitet i förhållande till priset. Mycket för pengarna, alltså.

Om man tillämpar det på mat, så kvalar ärtor, feta & citron in som en klar A-kandidat. Det är mat som går supersnabbt, på bara 15 minuter är middagen klar. Dessutom är det en rätt med massa bra fibrer – särskilt om du äter den med mathavre – och priset är sådant att man inte får en chock när man står på Ica och ska betala.

Men den har en klar nackdel: ärtorna ser förjävliga ut på bild. Om jag hade varit en riktig influencer och matkändis så hade jag tvättat och torkat varje ärta för sig och fått dem så där skinande blanka som de ska vara på bild. Men nu är jag ju bara en vanlig Svensson, så de kladdiga ärtorna får ligga kvar och skämmas på tallriken här ovan.

Jo, det var en sak till. Havre är fruktansvärt nyttigt, det är något med hur de påverkar tarmen som ska vara alldeles undergörande. Men andra matkorn, som korngryn, är faktiskt godare.

Det här behövs till 3 personer:
450 – 500 g frysta ärtor
(kallpressad) rapsolja
1 eko-citron, rivet skal + pressad juice
150 g (1 pkt) fetaost, smulad
svartpeppar

Mathavre eller andra matgryn – ris och pasta funkar också

Gör så här:
Sätt på mathavren/grynen.

Stek ärtorna i en stekpanna eller tjockbottnad gryta med rapsolja, gärna kallpressad. Men stek bara så de inte längre är frysta. Rör ner smulad feta, rivet citronskal och pressa över citronen. Vrid över lite svartpeppar och låt allt bli varmt.

Klart!

Idén att kombinera ärtor med citron och feta har jag läst någonstans, men jag kommer inte längre ihåg var så jag kan inte ge någon kredd för idén.