Etiketter

, , , , , , , , ,

Sällan har behovet av comfort food – mat som tröstar och värmer – varit större. Några timmar från Sveriges gräns pågår en fullkomligt obegripligt anfallskrig. Orkestrerad med en logik som man nog måste vara isolerad autokrat för att begripa.

Gör vad du kan. Skänk lite pengar till Ukraina. Gå ut på gatorna och protestera. Eller bed till din Gud – om du har någon – att detta vanvett snabbt får ett slut.

Och är du som jag, så längtar du efter mat som är motsatsen till denna världens idioti. Mat med varma, runda smaker. Mat som värmer när kvällarna blir kalla.

Mer tröstande mat än champinjonsoppan här nedan finns inte. Men vill du ha mer smak, testa den sydafrikanska kycklingcurryn. Full med milda, varma curry-toner.

Måndag: Pasta & tomatsås med röda linser
Varm, fyllig och mättande. Den här vegetariska ”köttfärssåsen” har vad som krävs för en vardagsmiddag en av de första dagarna i mars.

Tisdag: Torskpanna med rotselleri & dijonsenap, timjan & lime
Fisk, rotfrukter och senap är traditionell svensk husmanskost. Här får den ny twist när den kryddiga syran i lime möter örtkryddor.

Onsdag: Chicken Curry från Cape Malay-köket
Cape Malay-köket är det fusionkök som uppstod när Indonesien mötte Indien och Europa i Kapprovinsen. Gott, varmt och ganska milt.

Torsdag: Champinjonsoppa – comfort food för höst & vinter
Den här champinjonsoppan får 10 av 10 möjliga på en comfort food-skala. Gräddigt och lent, milt och varmt. Det är mat när världen utanför känns alltför jävlig.

Fredag: Fisherman’s pie – gratäng med räkor, torsk & potatismos
Torsk, räkor och potatismos. Husmanskost med rötterna i Bohusläns karga klippor, men som lånat lite inspiration från den engelska köttfärspajen.

Lördag: Pot au feu – med lammbog, rotsaker & dillmajonnäs
Rotsaker och kött, dill och så lite syra. Det här är mat som din mormor kunde ha bjudit dig på – om hon använt vin i maten. Vill du vara strikt – använd kyckling istället för lamm.

Söndag: Boulette provençale – lena svampbiffar i tomatsås
Biffar med hög och len svampsmak. Fyllig tomatsås och så fullkornsris som faktiskt smakar mycket mer än vitt ris.

Här hittar du fler veckomenyer med Medelhavskost.