
Det finns en smakbrytning i svensk matlagning som är helt outstanding: Fräsch sötma som samspelar med aningen syra – och gärna lite dill.
Nu snackar vi inte om bruna bönor där någon hällt i hela sockerpaketet. Inte heller om russintung Blossa-glögg.
Nej, vi snackar om den här grytan med lamm och grönsaker. Rotfrukterna ger ifrån sig lite sötma när de får koka länge på spisen. Lite pressad citron ger fräschör och när smaklökarna hittar dillen, då vibrerar de av glädje.
Jag tycker helt enkelt att det är förbannat gott.
Men det är ett ovanligt ungefärligt recept, för jag fick smaka mig fram till rätt smak – och min idé om dillemulsion, den gick åt helvete. Men mer om det efter receptet.
Det här behövs till 4 personer:
600 g grytbitar av benfri lammbog eller annat kött att koka
vatten
1 lök & 1 morot, skalade
1 dl vitt, torrt vin
2 vitlöksklyftor, rivna
4 – 5 dillkvistar
drygt 1 tsk salt
knappt 1 tsk hel svartpeppar
3 – 4 morötter
6 – 7 potatisar
3 – 4 gulbetor
ca 8 schalottenlökar
ett par pressade citronklyftor (bara juicen)
hackad dill
Dillmajonnäs (med ganska ungefärliga mått)
1/2 – 1 dl majonnäs
ca 1/2 dl crème fraiche
1/2 vitlöksklyfta
lite salt & svartpeppar
lite fransk dijonsenap
aningen cayennepeppar
hackad dill (1/2 knippe, kanske)
Gör så här:
Skala den första löken och moroten, skär de ev i mindre bitar.
Lägg köttet i en stor gryta. Täck med vatten. Låt grytan koka upp och stormkoka i några minuter. Häll av vattnet, skölj köttet och grytan. (På så sätt slipper du där med skeden och ta bort skummet som bildas.
Ställ tillbaka grytan på spisen. Lägg i köttet och täck med vatten och vin. Lägg ner lök och morot. Krydda med salt och hela svartpepparkorn, den rivna vitlöken och dillkvistar.
Låt grytan koka i en dryg timme. Skala och skär gulbetor, potatis och morot i kvartar eller mindre bitar. Lägg ner gulbetorna i grytan när den har kokat i 25 minuter, morötterna efter 35 minuter och potatis efter 40 – 45 minuter.
Låt grytan koka till dess alla grönsaker är färdigkokta. Rör ner hackad dill och pressa i citron. Smaka av grytan? Lite mer salt, kanske?
Dillmajonnäs. Blanda majonnäsen med hackad dill och crème fraiche. Pressa i vitlök, krydda med salt & peppar samt aningen cayenne. Rör ner hackad dill och smaka dig fram till rätt smak.
Och så det där med dillemulsionen. Jag har några matskribenter som jag tror på, en av dem är Jens Linder i DN. Hans texter är nästan alltid intressanta och han publicerar bra och användbara recept.
Förra helgen skrev han om matsvinnet och vad man kan göra med det. Ett av de mer fantasifulla recepten var Friterade skal och persiljeemulsion med förslag på friterade potatisskal och en ”majonnäs” utan äggula. Man bara trycker ner persiljan (eller andra örter) och kryddor i mixern. Kör några varv och så droppar man i olja när mixern går. Och sedan ska man stå där med en ”majonnäs”.
Värt att testa, tänkte jag. Drog fram mixern/blendern. Stoppade ner dill och mjölk och kryddor. Mixade till en slät ”massa”, helt enligt Jens Linders visdom.
Det funkade, så jag droppade i en enda droppa olja och körde några varv med mixern. Droppade i en droppe till och mixade. Så där höll jag – tills jag insåg att jag gjorde dillvälling.
Det var en trött blandning av olja, mjölk, dill och kryddor. Men inte fan var det någon emulsion eller ”majonnäs”.
Så jag fick gå över till plan B. Blandade majonnäs med dill och kryddor. Men då var jag lite för trött – och kanske en aning sur – för att skriva upp exakta mått.
Ping: Veckomeny – Medelhavskost för en vecka med comfort food-mat nr 49 | Vin, mat, Alsace