Etiketter

, ,

Ibland har man tur – som när jag skulle göra den här torskpannan.

Jag hade läst om torsk och rotselleri i grädde eller crème fraiche, men när jag skulle laga maten hade receptet gått och gömt sig. Istället hittade jag en lime som låg på en hylla i kylen och såg övergiven ut.

Hmmm, tänkte jag, Lite syra skulle nog funka i torskpannan.

Så jag pressade ner en klyfta. Smakade. Och insåg att jag hittat två nya smakkompisar som trivs ihop. Timjan och lime gifter sig fint – kryddigheten hos bägge blir en smakbrygga som förenar syra och örter.

Det här behövs till 3 personer:
450 g torskfilé eller torskrygg (eller annan vit fisk)
400 g rotselleri
1 stor (banan)schalottenlök
olja eller smör
salt & svartpeppar
1/2 tsk torkad timjan
2 dl crème fraiche, 34 %
2 dl vatten
2 tsk fransk dijonsenap
några klyftor pressad lime
hackade örtkryddor (timjan, persilja, oregano) att strö över

Servering
kokt potatis & limeklyftor

Gör så här:
Skala och hacka löken. Skala och tärna rotselleri. Skär fisken i portionsbitar och krydda dem lätt med salt & svartpeppar.

Fräs löken i olja eller smör i en traktörpanna eller vid gryta. Lägg i rotselleri och fräs lite till. Krydda med salt, svartpeppar & timjan. Häll på crème fraiche, vatten och rör ner senap. Koka tills lök och rotselleri är klara, ca 15 minuter.

Lägg i fisken och låt grytan nästan-koka på lägsta värme. Kanske 5 minuter för torskfilé och 10 för torskrygg. Tryck lätt på fisken, när den skivar sig fint är den klar. Pressa ner lime och strö över örtkryddor.

Koka potatisen under tiden.