Etiketter

, , , ,

De här provençalska svampbiffarna är lena som en försommarbris. Men de har ändå en hög och tydlig champinjonsmak. Tillsammans med tomatsåsen blev det en kombo som fick mina smakreceptorer att glatt skutta omkring i munnen och be om mer.

Men – och det ska sägas som en varning på en gång – det var nästan omöjligt att få biffarna att hålla ihop. Helst ville de flyta ut och bli till en vegetarisk svampfärssås. Klart mycket pill, alltså.

Nästa gång testar jag nog med en mer grovmalen svampfärs, tar med lite vetemjöl i färsen och så kramar jag ur det blötlagda brödet lite mer. Vi får väl se om det funkar bättre då.

Eller så har kanske du lite tips och trix om hur man får vegobiffar att hålla ihop?

Det här behövs till 3 personer:
400 g champinjoner
1 – 2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
3 skivor vitt (surdegs)bröd + lite mjölk (eller växtbaserad)
½ knippe (blad)persilja
1 msk crème fraiche (eller växtbaserad)
salt & svartpeppar
vetemjöl
olivolja

Tomatsåsen
1 gul lök
olivolja
1/2 msk tomatpuré
salt & svartpeppar
1 tsk torkad timjan (eller färsk, hackad)
1 burk krossade tomater
1/2 burk vatten
2 vitlöksklyftor, rivna

Ris eller pasta (gärna fullkorn) till svampbiffarna

Gör så här:
Börja med tomatsåsen. Skala och hacka löken. Fräs löken i olja. Tryck ner tomatpuré, krydda med salt, peppar & timjan. Fräs lite till. Häll i krossade tomater och vatten. Skrapa mer den rivna vitlöken. Låt såsen koka medan du gör svampbullarna.

Svampbiffar. Ta bort kanterna från brödet och låt det ligga i lite mjölk (eller växtbaserat alternativ) så det mjuknar. Strimla persiljan.

Skala och hacka löken. Skölj/torka av svampen och grovhacka den. Fräs först löken i olja. Lägg ner svampen och fräs tills vätskan kokat in. Salta & peppra.

Lägg svamp, lök och persilja i en mixer/matberedare tillsammans med riven vitlök och crème fraiche. Krama ur brödet och lägg det i svampblandningen. Mixa till en grov puré, som köttfärs ungefär. Smaka av med salt & peppar så det blir en fyllig smak.

Häll ut vetemjöl på ett fat för att ”mjöla” svampbiffara. Ta kallt vatten på händerna och forma biffar som du vänder i vetemjöl och sedan steker i olja. Lägg ner biffarna i tomatsåsen och låt dem koka färdigt.