Etiketter

, , , , ,

champinjonsoppa

Milt och lent som en stimma sol innan de tunga höstregnen börjar. Champinjonsoppa är verkligen höstens comfort food – som gjort för en dag när man vill äta något gott utan att tillbringa timmar i köket.

Som förrätt räcker soppan till 4 personer, men ska man bli mätt så är det bara 2 som gäller.

Det här behövs till 2 – 4 personer:
500 g + 250 g champinjoner
1 gul lök
smör & neutral olja
salt & peppar
5 dl stark kycklingbuljong – eller vegetarisk
ett litet knippe timjan, bundet till en bukett
3,5 dl mjölk
2 dl crème fraiche, 34 %
ca 2 msk hackade timjansblad
1 – 2 msk pressad citron

Gör så här:
Torka av svampen eller skölj, skär den i mindre bitar. Skala och hacka löken. Fräs löken glansig i lite smör och neutral olja. Lägg i 500 g av svampen, stek till all vätska kokat in. Krydda med salt & peppar, fräs lite till – ev behövs ytterligare en liten smörklick. Häll i stark kycklingbuljong, lägg ner en bunt ihopbunden timjan och koka till allt är genomkokt. Tar ca 10 – 15 minuter.

Ta upp timjansbuketten. Mixa soppan slät och koka ett par minuter tillsammans med mjölk och crème fraiche. Smaka av med pressad citron, så att det blir en smakbrytning med den lena crème fraichen.

Stek resten av svampen i smör & olja så att den får lite stekyta, krydda med salt & peppar. Toppa soppan med stekt svamp och lite hackade timjansblad.

Vill man lyxa till det så kan man dricka sherry till champinjonsoppan. Men det var inte direkt sherry-läge för oss. Det var en vanlig vardagsmiddag – och då fick vi nöja oss med vatten som vi kört i kolsyremaskinen.