Etiketter

, , ,

Skärmklipp från Göteborgs-Posten

I gryningen den 1 september 1939 påbörjade den tyska armén invasionen av det fredliga grannlandet Polen. I gryningen den 24 februari 2022 påbörjade den ryska armén invasionen av det fredliga grannlandet Ukraina.

Det var avskyvärt då. Och det är avskyvärt nu.

Det är till och med svårt att ta in – för första gången på 84 år är det storkrig i Europa. Män, kvinnor och barn flyr undan bomber. Vettskrämda människor hukar i skyddsrum och gömmer sig i jordkällare.

Allt för en nostalgisk och förryckt imperiedröm som hämtar sin näring ur historieböckernas berättelser om det ärorika Storryssland. En värld där man inte förhandlar med sina grannar om en gemensam framtid, utan bombar dem till underkastelse.

Det är inte mycket du och jag kan göra som enskilda människor. Men något kan vi faktiskt göra.

Vi kan göra som Göteborgs stad och hissa den ukrainska flaggan. Eller gå ut på gatan och demonstrera för fred. Kräva total idrottsbojkott av Ryssland eller skänka lite pengar till Röda Korset. Och inte minst: vi kan öppna våra hem – och våra hjärtan – för de ukrainska flyktingar som kommer att komma.

Som en hommage till Ukraina publicerar jag ett recept på soppan Soljanka. Jag har inte lagat den själv, receptet kommer i huvudsak från SVT. Men jag åt soljanka en gång på tyska Östersjökusten i före detta DDR.

Jag gillade verkligen soppan, och har ofta tänkt att jag skulle laga den. Det börjar nog bli dags nu.

Det här behövs till 3 – 4 personer:
500 g ben- och skinnfria fisktärningar, t ex lax och torsk
2 gula lökar
2 morötter
1 palsternacka
4 saltgurkor (om du vill)
olja
2 msk tomatpuré
2 lagerblad
malen svartpeppar eller ett litet gäng hela svartpepparkorn
1 l fiskbuljong, vatten + tärning eller fond
20 oliver (om du vill)
2 msk kapris + 2 msk kaprisspad
1 dl syltlök

Citronklyftor och crème fraiche

Gör så här:
Skala och hacka löken. Skala och tärna morot, palsternacka och gurka.

Fräs löken i olja. Rör ner morot, palsternacka och tomatpuré (och gurka om du vill). Fräs en stund till.

Lägg i fisktärningar och häll i fiskbuljongen. Koka 15 minuter tills grönsakerna är nästan klara. Vänd ner fisktärningar, oliver, kapris och syltlök. Koka i 5 minuter på minsta möjliga värme.

Servera med citronklyftor och crème fraiche.

Men, invänder du kanske. Soljanka, det är väl en rysk soppa. Och visst finns soppan även i det stora landet i norr. Den kan också lagas på kött och på kål, och säkert på tusen andra sätt. Men enligt Wikipedia så finns ursprunget i 1600-talets Ukraina.

Vill du testa min variant på Soljanka, så hittar du receptet här.