Etiketter

, , , , , , ,

Jag har aldrig varit särskilt bra på att teckna och måla. Det visade sig redan när jag knatade runt på lågstadiet för länge sedan.

En dag kom jag hem med en teckning som jag hade gjort i skolan. Min mamma tittade på den och sade berömmande:

– Vad fint, Roland. Vad föreställer det, är det ett vindskydd?

– Nej, svarade jag. Det är Jesus!

Så där har det fortsatt. Varje gång jag säger åt min högerhand att rita och måla något, så producerar den något helt annat. Kanske är det därför jag aldrig riktigt har fattat det där med att måla äggen med vattenfärg – det ser ju ut som ett vindskydd även om min ambition är att måla Jesus på korset.

Jag tycker ägg ska vara hårdkokta, halverade och ligga omålade på tallriken. Kanske som ägg mimosa. Eller bara med några skalade räkor och en klick majonnäs. Riktigt, riktigt gott, om du frågar mig.

Vill du pyssla lite mer är avokadomousse med rom & räkor ett bra alternativ. Fräscht och gott, utan att kräva en master i matlagning från Grythyttan.

Eller gör istället ägg florentine med spenat, pocherat ägg och ostsås. Det är en alldeles underbar liten rätt. Lätt att fixa, supergod att äta.

Vill du ha med rökt lax sitter det fint med en oeufs cocotte aux epinards – ägg & spenat i en liten kopp.

En annan smakbit jag verkligen gillar är caviar d’aubergine, alltså aubergine mosad till en mousse. Rätten har fått sitt namn för att detta var de fattiga provençalernas svar på rysk kaviar. Den dyra kaviaren har jag aldrig ätit – och då har jag också sluppit dricka okryddad rysk vodka. Men varför ge sig på kaviar när det finns aubergine.

Men även en buffé behöver en mittpunkt, det som småplock, sallader och godsaker cirklar runt. Ett gott förslag är fransk marinerad rostbiff, gärna kompletterat med fransk potatissallad. Ja, och så marinerad oumph för vegetarianerna.

Vill du ha en varm huvudrätt så kan du kolla på agnello al forno con patate – marinerat lamm & potatis i ugn. Gott och inte alltför krångligt. Och om jag har fattat farbror Google translate rätt, så är det den traditionella lunchrätten på italienska påskbord.

Vill du vara mer traditionell så testa gärna grillad lammstek, marinerad i vin & örtkryddor. Eller tillhör du de som tycker att det inte blir någon riktig påsk utan lax? Testa då snabbgravad lax med gräslökssås. Tillsammans är det en kombo som kan få mig att gå upp ett halvt kilo bara på en middag.

Men glöm inte bort att duka fram bröd och smör, ett urval av ostar och grönsaker. Till exempel oliver och soltorkade tomater, kanske något inlagt som kronärtskockor.

Jag är inte så mycket för efterrätter, så för mig skulle det funka med bara ett urval av frukter efter maten. Kanske vindruvor och päronklyftor, melon och mango.

Men vill du ha en ”riktig” efterrätt, så ligger citronmousse bra till. Hyfsat enkelt, man bara vispar och blandar. Men håll ner sockermängden om du som jag är känslig för det där översöta i desserter.

Vill du jobba lite mer så är frisk & syrlig citrontarte med jordgubbssås bett bra alternativ. Kan det bli mer vår än med citronpaj?

Hoppas du får en bra påsk, oavsett vilken mat du väljer!