Etiketter

, , , , , , ,

Jag har ju skrivit om hustrun tidigare, berättat att hon inte alltid är så finkänslig, och så. Ett exempel är när hon kommenterar mitt utseende. Det avfärdar hon frankt med ”Du är för tjock”.

”Skulle jag? Vara tjock?””, tänker jag – tills jag möter min spegelbild i klädbutiken. Då tittar jag vantroget på figuren i spegeln och undrar vad det är för det är för äldre man man med bulle på mitten som har förirrat sig in i min provhytt.

Men det där känner du nog till, i alla fall om du är gammal nog att minnas Stenmarks framfart i pisterna – eller Björn Borgs baslinjespel i Franska öppna.

Vår granne – som också har nått mogen ålder – har ett eget sätt att hantera åldersnojan. På morgnarna kliver han in i badrummet, tittar sig i spegeln och säger uppfordrande till sin spegelbild ”Vem är ni?”.

Jag tror det är ett bra sätt att hantera den förbannade bilden i spegeln.

Men det jag egentligen tänkte berätta handlar om min moster. Hon var en vänlig och social person, som äääälskade fikabröd. En gång för länge sedan tittade jag in hos henne, och blev såklart bjuden på fika.

Hon sörplade sitt kaffe och åt en bulle, Sedan tog hon en bulle till. Och ytterligare en bulle. Någonstans där förklarade hon ”Jag bantar!”.

Lite konfunderad frågade jag: ”Hur gör du då när du bantar?”

”Åter något färre bullar, såklart!”, svarade hon.

Inte så dumt mål, eller hur?

Måndag: Gnocchi med grönkålspesto – italiensk mat på svenska
Det här är pasta och pesto för vuxna. Gnocchi stekt i smör och olivolja, och en pesto där grönkålens lilla bitterhet stramar upp smaken.

Tisdag: Sej som i Provence – lieu noir provençale
Fisk och en tomatsås med grönsaker och oliver, lite som en ratatouille. Nu är sommaren och Medelhavet ganska nära.

Onsdag: Kryddig spenatsoppa med ägg
Men alla vårdagar känns inte som en smekning av Provence. Det kan vara blåsigt och kallt. Gå då in och gör en värmande soppa.

Torsdag: Libanesisk moussaka – gryta med kikärtor & aubergine
En gryta med varma mustiga smaker av aubergine och milda chiliflingor. Men OBS det är en grönsaksgryta – inte en auberginegratäng.

Fredag: Vårfräsch kyckling med magisk sauce verte
Första gången jag gjorde sauce vete tänkte jag: ”I 60 år har jag missat att äta den här såsen, hur är det möjligt?”. Funkar superbra med kyckling.

Lördag: Lyxig hällefilé med vitvinssås & wokade sugersnaps
Milt fiskkött som får en skjuts av såsens syra och en smekning av gräddigheten. Den här maten får mina smaklökar att börja jollra.

Söndag: Pankopanerad blomkål, parmachips & kryddig aioli
Blomkål är klart underskattat. Panerad och ugnsrostad får den en chans att blomma, Men ta med parmachips som ger chrunch och sälta.

Här hittar du fler veckomenyer med Medelhavskost