Etiketter

, , ,

Snabbgrava laxen innan den åker in i ugnen och du får en ovanligt saftig och smakrik fiskfilé. Lägg till den goda gräslökssåsen och fredagskvällen är räddad – eller semesterkvällen, eller festkvällen….

Dessutom är det här enkel och lättlagad mat.

Nu är det väl inte mycket att tveka om, nu kör vi.

Det här behövs till 4 personer:
800 g laxfilé
2 msk socker
1 msk + 1 tsk salt
vit- eller svartpeppar
olja

Gräslökssås
1 schalottenlök
1 msk smör
2 dl vitt, torrt vin
1 msk hummerfond
2 dl crème fraiche, 34 %
1 knippa gräslök, knappt 1 dl hackad

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop salt, socker och hyfsat mycket peppar. Gnid in laxen med kryddorna och låt den stå och grava sig i 30 minuter. Torka (eller skölj) bort salt-socker-kryddningen med hushållspapper. OBS var ganska noga, annars blir det laxen väldigt salt/söt.

Lägg fisken i en oljad ugnsform och baka den tills fisken skivar sig fint när man trycker på den med ett finger. Det tar kanske 20 minuter (beroende på tjocklek).

Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs glansig i smör. Häll på vin och hummerfond, koka i 10 – 15 minuter. I med crème fraiche och koka ett par minuter. Hacka gräslöken ganska fint och blanda ner den i såsen. Klart.

Läser du det här mitt i sommaren, så kanske en kall sås känns mer naturligt. Blanda då crème fraiche med skuren gräslök, salt & peppar. Smaksätt med lite fransk senap eller aningen hummerfond.

Och skulle det suga något alldeles förfärligt efter grillad mat – lägg den snabbgravade laxen på grillen, såklart.

Trevlig laxmiddag!