Etiketter

, , ,

Enklare än så här blir inte matlagning. Inte så mycket godare heller.

Spättafilé med dill- & citronsås är söndagsfin husman med finstämda smaker. Dessutom med den klassiska smakbrytningen av citron, aningen sötma och dill.

Det här behövs till 2 personer:
400 g spättafilé
salt & peppar
olja

Dill- & citronsås
1,75 dl crème fraiche, 32 %
1 dl ganska stark buljong, vatten + tärning/fond (fisk-, hummer- eller hemgjord buljong)
salt & peppar
om du vill: 1 tsk majsstärkelse och lite vatten
1/2 knippe dill
ca 2 klyftor citron, pressade

Servering
Kokt potatis

Gör gärna så här:
Tina fisken om den är fryst. Sätt ugnen på 175 grader.

Såsen: Koka upp crème fraiche och vatten. Salta & peppra lätt. Smula ner buljongtärning eller droppa i fond till du tycker att smaken är bra. Låt såsen koka en stund. Om du vill kan du reda den med lite majsstärkelse utrört i vatten. Vispa ner redningen och låt såsen koka ett par minuter till.

Skölj och finhacka dillen under tiden. Blanda ner dill och pressad citron i såsen. Smaka och justera smaksättningen som det står i franska recept. Stäng av spisvärmen.

Fisken. Lägg ut spättafiléerna. Salta & peppra lätt, och rulla ihop filéerna. Lägg dem med skarven nedåt i en oljad ugnsform. Kör i ugnen i ca 10 – 12 minuter. (Tryck lätt på fisken så ser du om den är klar).

Recept på spättafilé med dill- & citronsås finns det gott om på nätet. Men den som satte mig på nu-kör-vi-spätta-i-ugn-tåget var Cia på Nyttig mat ska vara god. Kika gärna i på hennes spättarullader.