Etiketter

, , ,

Okej, jag erkänner att jag ibland drömmer om en Lottovinst. Pengar så man kan gå i tidig pension och köpa en liten lägenhet i södra Frankrike.

Tänk att bara ta bilen och dra iväg till solen när höstens lågtryck kommer farande. Sitta där i den franska eftermiddagssolen och sippa på ett glas rosé istället för att vara med på ännu ett möte på jobbet.

Jag erkänner alltså – två fingrar på Bibeln – att jag drömmer om pengar. Men det jag egentligen drömmer om är frihet. Frihet att göra som man vill, frihet att ta dagen som den kommer.

Därför är det så förbryllande att läsa om rika människor – att inse hur de binder fast sig och begränsar sig, bara för att kunna tjäna ännu mer pengar.

I helgen fanns ett längre DN-reportage om Isabella Löwengrip, kanske mer känd som Blondinbella. 28 år gammal har hon byggt massor av företag och varumärken som kretsar runt henne som person.

Hon har smyckesföretag och makeup-varumärken, samarbeten och middagar med *Blondinbella-wannabes”. Hon har en stylist som fixar hennes hem och en annan som fixar hennes hår. En blogg som sköts av inköpt personal. Livvakter som kör henne och assistenter som talar om vad som ska hända den närmaste halvtimmen.

Varje minut av dagen är intecknad; hon är lika fri på jobbet som en Volvoarbetare när han står vid bandet och monterar framdörrar.

Om du är tillräckligt gammal så kanske du kommer ihåg en t-shirt från 80-talet med texten ”Den som har mest prylar när han dör vinner”. Det var naturligtvis en drift med prylhysterin och konsumtionssamhället, men jag har en annan och bättre idé. ”Den som har mest frihet när han dör vinner” ska det stå på min t-shirt. Och den tävlingen vinner inte Blondinbella.

Men hon klarar sig ur ett knäppt dilemma för oss vanliga bloggare. Hon hyr in någon som publicerar lammrecepten före påsk och slipper göra som jag: publicera dem efter påsk – när alla läsare drömmer om vårmat med nässelsoppa och potatissallad på uteplatsen…

Här kommer det i alla fall, receptet. Grillad lammstek som först marinerats i vin och örtkryddor.

Det här behövs till 6 personer:
1,2 kg urbenad lammstek eller skivor av lammstek
olivolja
salt & svartpeppar

En (klot)grill med lock

Marinad
4 dl rött vin, inte alltför strävt
en skvätt olivolja
2 kvistar rosmarin
ett litet gäng timjanskvistar
4 vitlöksklyftor, grovhackade
2 lagerblad

Vinsås
lammstekens marinad
2 dl rött vin
1 tsk honung
2 tsk röd balsamvinäger
4 dl köttbuljong, vatten + tärning eller fond
ett par droppar japansk soja
ett par msk smör

Ät gärna lammsteken med ugnsstekta grönsaker eller ratatouille

Gör så här:
Blanda ihop vin, olja, örtkryddor och grovhackad vitlök till en marinad. Klipp upp nätet som sitter runt lammsteken. Veckla ut den som en lång ”limpa”. Skär gärna ett par extra snitt i de tjockaste delarna så ”limpan” blir ännu längre. Marinera lammet ett par timmar i kylskåpet.

Ta upp lammet och låt det rinna av. Peta bort örtkryddorna och vitlöksbitarna.

Tänk grillbriketterna och låt dem brinna ut. Lägg briketterna på ena sidan av grillen. Lägg köttet över glöden och grilla så det blir brynt på alla sidor. Flytta lammsteken till andra sidan av grillen. Lägg på locket och grilla på indirekt värme ca 20 minuter eller tills köttet är klart. Vänd runt ibland. Salta & svartpeppra.

Gör vinsåsen under tiden. Häll marinaden, vin, vinäger, honung och buljong i en kastrull. Koka i ca 20 minuter utan lock. Sila bort vitlök och örtkryddor. Smaka av med lite soja, kanske mer buljong eller ett par droppar vin för att höja syran. Vispa ner smöret.