Etiketter

, , , , , , , , ,

Visst är det en härlig tid nu. Dagarna blir längre och längre, i trädgården blommar snödropparna och snart kan man sitta ute och fika. Ja, det klart, man behöver en extra tröja, men om man letar upp en vägg där solen värmer så blir det som en liten mini-vår runt omkring.

Men fortfarande är kvällarna kalla. Då passar det bra med en värmande soppa, tycker jag.

Måndag: Spaghetti & Ragu Bolognese med linser
Linser gör sig riktigt, riktigt bra i den här tomatsåsen. Godast om man kokar egna, men även färdiga funkar. Dessutom är det faktiskt både nyttigt och billigt.

Tisdag: Caldo verde – grönkålssoppa från Portugal
Jag tror den som uppfann grönkålssoppan Caldo verde hade en bra dag. Värmande, smakrikt och lite sting av korv och kryddor. Gott, tycker jag.

Onsdag: Ugnsbakad kolja med curry, blomkål & stekta äppelklyftor
Det låter som ett långskott – curry, grönsaker och så vanlig svensk kolja som har fått bo en stund i ugnen. Men det funkar verkligen, inte minst en vanlig onsdag.

Torsdag: Ribollita – toscansk bondsoppa med bönor & kål
Värmande soppor, var det. Det toscanska bondsoppan med bönor och kål är just så värmande och traditionsrik som gammal (italiensk) husman kan vara.

Fredag: Borsjtj – rysk och ukrainsk rödbetssoppa
På fredag är det årsdagen av den olagliga ryska anfallet på Ukraina. Gå gärna ut och protestera, och sedan passar det med en soppa som har sitt ursprung i Ukraina och hela den slaviska världen.

Lördag: Coq provençal – tupp, oliver & rosévin
Får du tag på höns eller tupp så testa att göra en ”riktig” tuppgryta, men vanlig kyckling funkar också bra. Men testa gärna med rosévin, både i grytan och i glaset.

Söndag: Linguine alla volongue – enkel lyx & rena smaker
Enkel lyx, var det. Det här är italiensk mat när den är som bästa. Enkel att fixa till – och du slipper bli ruinerad när du vill lyxa till det lite grann.