Etiketter

Semifreddo – eller italiensk halvkall glass – är milt som en smekning med baksidan av handen. Fullt med smaker av vispad äggula, sockrade jordgubbar och len grädde.

Men om du som jag är känslig för det alltför söta så har jag ett förslag. Strimla mynta och smält saltkryddad choklad till flarn – då får allt det lena en ryggrad som håller den här efterrätten på rak kurs.

Det här behövs till 4 personer:
2 ägg
0,75 dl socker
2 dl grädde
250 g jordgubbar
1 msk honung
1 litet gäng myntablad, strimlade
40 g mörk choklad med havssalt
aningen flingsalt

Gör så här:
Tina jordgubbarna om de är frysta.

Skilj äggulor från vitorna i olika skålar. Vispa äggulorna med sockret till ett ljus smet. Diska vispen och vispa äggvitorna till ett hårt skum. Häll grädden i en tredje skål och vispa den till ett lite mjukare skum. Mosa jordgubbarna med en gaffel, rör ut honungen i jordgubbarna. (Om den är fast kan du värma den lite först).

Rör ner de mosade bären i äggulorna. Vänd ner äggvitorna och grädden. Blanda försiktigt runt smeten.

Häll smeten brödform eller direkt i serveringsskålar. Ställ in i frysen i 3 – 4 timmar. Ta ut semifreddon 30 minuter innan den ska ätas.

Sätt ugnen på 150 grader. bryt (eller grovriv) chokladen. Lägg den i 4 platta högar på en plåt med bakplåtspapper. Smula över aningen flingsalt, och värm i ugnen sådär en 5 – 8 minuter. Då får du små chokladflarn som smakar lite som kakor. Om du vill göra det enklare, så bryter du bara chokladen i bitar och toppar semifreddon med chokladbitar och strimlad mynta.

Ta en kopp starkt kaffe (espresso, kanske) och så smakar du en sked av semifreddon. Visst är det gott?