Etiketter

,

Skomakarlåda ska egentligen göras på ryggbiff eller oxfilé, kött som nu kostar sådär en 400 – 500 kronor kilot…

Men om man vill komma undan med lite mindre pengar, men få samma höga köttsmak, hur gör man då? Mitt förslag är att man tar en fin bit högrev, och stoppar in den i ugnen. Efter så där en 4 – 5 timmar har man en köttbit, mör som den finaste oxfilé och med fantastisk smak.

Det gjorde jag för några veckor sedan. En del åt vi upp till middag samma dag, men en del fick bli en skomakarlåda ett par dagar senare. Till köttet blev det potatismos, stekt svamp, vitlökssmör och rödvinssås.

Gott, tyckte jag. Både hustrun och mina smaklökar höll med.

Det här behövs till 2 personer:
400 g färdigstekt högrev (eller biff/oxfilé)
olivolja & smör
salt & svartpeppar
Här kommer ett recept på långbakad högrev

Svamp
250 champinjoner ( eller annan svamp)
olivolja
salt & svartpeppar

Kryddsmör
Här kommer ett recept på vitlöks- och timjanssmör

Potatismos
ca 6 – 7 mjöliga potatisar (ta en mer än du tänkt dig)
ca 3 msk smör eller Bregott (ta lite mer än du tänkte dig)
mjölk så det täcker knappt hälften av potatisen
kokvatten från potatiskoket (så det blir bra konsistens)
salt & peppar

Rödvinssås
Här kommer ett recept på rödvinssås

Gör så här:
Vitlökssmör. Bland örter, kryddor och rumsvarmt smör (eller värm det aningen så det går att röra). Ställ in i frysen.

Börja med rödvinssåsen – om du vi ha det till köttet – så den får småkoka en stund.

Skölj/torka av svampen. Skiva den och stek i olja så den får lite stekyta. Salta & peppra.

Skala och skiva potatisen. Koka riktigt mjuk i väl saltat vatten. Häll av potatisen, men spar kokvattnet. Låt potatisen ånga av. Mosa den sedan med potatisstöt, press eller visp. Klicka i smör och häll i mjölk sp hälften av potatisen är täckt. Vrm så även mjölken blir riktigt varm. Krydda med salt & peppar. Späd med kokvattnet till lagom konsistens. Vispa potatismoset slätt. (Mitt allmänna råd: Ta mer potatis för man äter mycket av potatismos. Och ta mer smör, för det blir så gott).

Skiva högreven till biffar och stek så de blir varma. Eller stek de råa biffarna från scratch. Salta & peppra.

Skulle du nu står där med en fin biff, men tycka att det där med att steka kött är något väldigt krångligt så finns ett enkelt råd:

Värm en stekpanna med både olja & smör så varm att smöret nästan har slutat bubbla. Sänk värmen till lite över medel. Lägg ner en biff i taget, flytta runt den i pannan de första 10 – 15 sekunderna så köttet hinner få lite stekyta (= då fastnar det inte i pannan). Gör på samma sätt med de andra biffarna, men fyll inte pannan till mer än 2/3.

Salta & peppra, och stek tills köttsaften börjar tränga upp på ytan. Vänd då biffarna på samma sätt som du gjorde när du lade i dem. Salta & peppra, och stek tills köttsaften börjar tränga upp på ytan.

Voilà! Biffarna är klara och stekta så de har en rosa kärna i mitten.