Etiketter

, , , , , , , ,

Världen är tillbaka i normalläge efter jul och nyår. Igår försvann adventsstjärnorna från fönstren här hemma. Och hustrun strippade granen (tog bort alla sakerna och klippte av grenarna) så nu står den som en övergiven totempåle i hörnet av vardagsrummet.

Borta är revbensspjällen och köttbullarna och skinkan. De försvann snabbt ner i matstrupen och just nu saknar jag dem inte alls.

Istället längtar jag efter fräschare och lättare mat – och så längtar jag efter billig mat för i slutet av månaden ska elräkningen betalas. Väl mött bland pasta, aubergine och chilikryddad spetskål!

Och skulle du inte vara närmare bekant med belugalinser och spetskål, så kika lite närmare på recepten – jag tror att du kan få ett par nya matvänner där.

Måndag: Pasta & en smakrik grönkålssås med bönor och crème fraiche
Färgrik, smakrik mat där paprika trängs med bönor, nötter och grönkål. Dessutom billigt. Vad mer kan man begära en måndag i januari?

Tisdag: Borsjtj – rysk och ukrainsk rödbetssoppa
Rödbetorna ger en klart lysande röd soppa som är fyllig och smakrik. Ändå är smaken rund och mild, tacka potatisen för det.

Onsdag: Ragu med aubergine – vardagslyx med enkla råvaror
Låt den här tomatsåsen koka riktigt länge på spisen så blommar smakerna ut på ett helt annat sätt än i den vanliga tomat-och-köttfärs-såsen- på-10-minuter.

Torsdag: Vardagslyxig pasta med tomat, belugalinser & mozzarellasås
Här får tomaterna sällskap av svarta belugalinser och mozzarella-crème fraiche. Vill man inte ha mozzarella i röran kan man vispa fet crème friache och smaksätta med basilika och lite citron.

Fredag: Röra med vita bönor & soltorkad tomat, mos på blomkål & potatis
Nu rör vi oss mot finmaten. Det här är en vegorätt som funkar bra till helgen och när man ska bjuda på middag.

Lördag: Smörbakad rotselleri med gratinerat potatismos & franska tomater
Rotselleri som ugnsbakas med smör på lite lägre värme blir en delikatess. Tar man med tomater och vitlök – och gratinerar potatismoset, så är men helt hemma.

Söndag: Chou au piment d’Espelette – saftig spetskål med krispig krydda
Ugnsbaka spetskålen så den blir mjuk och saftig, men får en krispig yta. Krydda sedan med espelette-peppar eller annan mild chili – och njut, det är ju fortfarande helg.

Veckans fisk: Saumon à l’alsacienne – lax med svampsås som i Alsace
Skulle du drabbas av ett förfärligt sug efter något annat än vegomat, så kan jag rekommendera den här laxen. Smaken är överraskande, men faktiskt också överraskande god.