Etiketter

, , , , ,

När man tittar på den här bilden kan man konstatera två saker. Dels behöver jag gå en kurs i mat-styling och dels behöver jag lära mig att fördela kryddorna jämnt över maten.

Men låt dig inte luras av bilden. Det här blir en saftig, smakrik rätt med mjukt bakad kål. Funkar bra en vinterdag. Särskilt när det är långt till lön.

Det här behövs till 2 personer:
400 g spetskål eller mild vitkål
3 msk neutral olja
1 msk röd currypasta
salt & svartpeppar
1 hel vitlök
små goda tomater efter tycke och smak

Jordnötssås
1/2 dl jordnötssmör
1 msk sweet chili-sås
1 klyfta lime eller citron, pressad juice
1/2 msk sesamolja (kan uteslutas om du vill)
3 droppar sriracha-sås
vatten (så mycket att det blir lagom såskonsistens)

Servering
ris, kanske jordnötter eller rostade hasselnötter

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skär spetskålen i ganska tunna klyftor och dela vitlöken tvärs över klyftorna. Lägg kål och vitlök i en oljad ugnsform.

Blanda olja och currypasta. Pensla kål och vitlök, salta & peppra. Kör i ugnen i ca 30 minuter. Vänd kålen efter halva tiden och pensla med curry-oljan. Täck med folie på slutet om kålen ser ut att få för mycket färg. (Lägg ev på emå goda tomater på slutet).

Koka riset under tiden.

Jordnötssås. Blanda jordnötssmör med sweetchili, pressad lime, sesamolja, srirachasås och lite vatten. Smaka så det blir en styrka som du gillar.

Ställ fram ugnsformen, jordnötssåsen och riset. Nu är det middag!

Äntligen blev det rätt! Nu publiceras både bild och rätt text. Den här spetskålen har redan varit på bloggen två gånger, bara för att jag lagt den i pipelinen för publicering – och sedan glömt bort det halvfärdiga inlägget.

Jag får väl anspela på texten på Fritjof Nilsson Piratens grav och skriva: ”Här ovan finns ett inlägg av en man som hade för vana att skjuta allt till morgondagen. Dock bättrades han mot slutet och skrev verkligen hela inlägget.”