Etiketter

, , ,

”Gud, vilken pretentiös rubrik! Smörbakad rotselleri, vaddå ’smörbakad’. Och gratinerat potatismos… Vad är det för fel på korv och ogatinerat potatismos?”  

En och annan som läser det här receptet tänker nog så – kanske är du en av dem…

Och jag får väl erkänna att jag tog i lite när jag hittade på namnet till den här maträtten. Men rubriken sitter där den sitter för det här är riktigt, riktigt god vegetarisk mat lagad med de enklaste av råvaror.

Rotselleri – som får steka länge i ugn på låg temperatur och riktigt gosa in sig med mycket smör – blir ljuvligt mild med en tydlig smörton. Det parmesangratinerade potatismoset smakar som något du glömt att du gillade så mycket. Och de ugnsbakade tomaterna ger syra och färg åt rätten.

Men använd verkligen så här mycket smör; det är liksom hela grejen och hela smaken. Och låt rotsaken vara inne i ugnen till den blir smältande mör.

Det här behövs till 3 personer:
600 g rotselleri (½ stor rotselleri)
ca 80 – 100 g smör
salt & svartpeppar
½ tsk torkad timjan

250 g tomater (så här års är det nästan bara körsbärstomater på kvist som smakar något)
salt & svartpeppar
1 msk ströbröd
1 msk hackad persilja
1 små vitlöksklyftor, finrivna

750 g mjölig potatis
varm mjölk & smör
lite av kokvattnet
salt & peppar
½ dl riven parmesan eller Grana Padano
1 äggula

Halverad vitlök om man vill

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Skala rotsellerin och skär den i ”biffar” tjocka som fläskkotletter. Skär ett rutmönster, ca ½ – 1 cm djupt i varje skiva. Krydda med salt, peppar och timjan. Täck varje skiva med smör. (Var inte feg nu, det är smöret som ger smaken.) Lägg skivorna i en oljad ugnsform. Kör i ugnen i ca 1 – 1,5 timme tills de är supermöra. Ös selleribiffarna med smöret ibland – ungefär som man öser en stek.

Låt halverade hela vitlökar steka med en halvtimme på slutet. Krydda dem med salt, peppar & timjan. Och ös dem också med smöret.

Skär toppen av tomaterna ställ dem i en oljad ugnsform. Salta & peppra. Blanda hackad persilja med ströbröd och riven vitlök. Strö blandningen över tomaterna och droppa över lite olivolja. Ställ åt sidan.

Skala, skiva och koka potatisen. Mosa och vispa ner varm mjölk, smör och lite av kokvattnet (ger bra smak). Salta & peppra. Blanda ner riven parmesan och äggulan.

Sätt ugnen på 250 grader grill. Forma små ”puckar” av potatismoset och lägg dem i en oljad ugnsform. (Den estetiske kocken spritsar naturligtvis små eleganta toppar… Själv försökte jag forma ”järpar” med två skedar.)

Gratinera tomater och potatismoset tills de får fin färg, ca 10 minuter.

Ja, ja, jag vet att hustrun tycker jag ska gå ner i vikt och att klimatet är hotat. Då är kanske inte 100 g smör och tomater mitt i vintern de smartaste lösningarna. Det är bara det där med smaken, det blir faktiskt förbannat gott.