Etiketter

, , , ,

Den här laxen måste du testa någon gång! Smaken är överraskande – jag tror det är kombinationen av svamp, vin och tomatpuré som får smaklökarna att först inta positionen ”okänt föremål på ingång”. Men bara en nanosekund senare lutar de sig nöjt tillbaka och signalerar ”faran över”.

Men som svensk borde man vara van vid den här smakbrytningen: syra från vinet, lätt sötma från tomatpurén och så den feta fisken. Det är ofta så svensk husmanskost ser ut – tänk köttbullar med gräddsås och lingon, så kanske du förstår vad jag menar.

Saumon à l’alsacienne är rätt vanligt om man kollar på franska sajter. Jag tycker det är lite förvånande. Det finns väl ingen lax i Alsace, tänker jag. Men ursprunget är kanske forell eller annan laxfisk som letat sig in i floden Inn eller simmar mot strömmen i Rhen.

Oavsett vilket. Gott blir det – och lite förvånande.

Det här behövs till 3 personer:
550 g lax utan skinn och ben
smör (eller Bregott) och rapsolja
salt & peppar
1 tsk torkad timjan

Svampsås
3 dl torrt vitt vin (t ex Riesling från Alsace)
1 klyfta citron, pressad

350 g champinjoner
smör och rapsolja
1/2 tsk torkad timjan
salt & peppar
1 msk tomatpuré
1 msk vetemjöl
1/2 dl hackad persilja

Lite grönt på toppen, t ex hackad persilja eller timjan

Servering
Potatismos är gott till, men även ris eller kokt potatis funkar

Gör så här:
Skär bort skinnet från laxen (se nedan) och skär fisken i portionsbitar. Koka upp vin och pressad citron så alkoholen kokar bort.

Skölj/torka av svampen och skiva den. Stek den i smör (eller Bregott) och rapsolja. Pressa ner tomatpuré och krydda med salt, peppar & timjan. Stekt så svampen får lite stekyta. Ställ åtsidan.

Bryn laxen i smör och olja i en stor stekpanna/traktörpanna. Salta, peppra, strö över timjan och provencalska örter. Vänd och gör på samma sätt på den andra sidan. Häll över det varma vinet och nästan-koka på lägsta värme i ca 5 minuter.

Värm upp svampen och pudra över mjölet. Rör hela tiden i kastrullen så det blir en tjock redning. Späd med fiskspadet/vinet i omgångar. Rör så såsen tjocknar. Häll till sist över det sista av fiskspadet. Låt allt koka upp och häll svampsåsen över laxen.

Koka potatis eller ris under tiden.

För några år sedan köpte jag en filékniv på IKEA. Det är ett av de bästa köp jag har gjort: kniven är tålig och böjlig så bra att till och med jag har lärt mig att filea fisk.

Gör så här för att skära bort skinnet. Lägg laxfilén med skinnsidan ner på en skärbräda. Ta tag med en handen i fiskstjärten. Sätt in kniven där fiskköttet börjar (men akta fingrarna). Böj kniven så den är parallell med skärbräden, skär sedan bort från stjärten.

Det där var väl inte så svårt?