Etiketter

, , , , , , , ,

Vänner, vi lever i hukandets tid. För jag är väl inte ensam om att bäva för nästa nyhetssändning. ”Inflationen är nu 9 procent”, trumpetar Ekot. ”9 000 kronor i el-kostnad för en vanlig villa”, kontrar Aktuellt. ”Trippelhöjning av Fed”, säger ekonominyheterna.

Och då hukar man och funderar hur fan ska man ha råd att betala vinterns räkningar.

Jag vet inte hur det är för dig, men jag har gått runt de senaste veckorna och släckt alla onödiga lampor. Och duscharna, de blir kortare och kortare.

När man drar kundvagnen på Ica så blir man helt förskräckt. 60 kronor för en bytta Bregott. 180 för ett kilo lagrad ost, och 4 kronor för ett vanligt ägg. Då börjar man leta efter rotsaker och baljväxter, och annan billig mat.

Jag tror verkligen att jag – och de flesta andra – kan äta billigare. Men det ska vara gott, fräscht och varierat (”Annars är inte jag med” som Karlsson på taket säger i Astrid Lindgrens böcker).

Just därför har jag satt ihop en veckomeny med fräsch, god och varierad mat till priser som man har råd att betala. Du hittar dem också under fliken uppe till vänster ”under 20:-”, alltså portioner som kostar mindre än 20 spänn.

Så ät och njut. Kanske sparar du ett par kronor på kuppen.

Måndag: Sallad med potatis, isterband & gröna bönor
Överraskande fräsch sallad av den gamla klassiska smålandskorven. Men har du samma problem som jag, så får du vänta till en dag när hustrun inte är hemma. Hon vägrar nämligen isterband.

Tisdag: Curry med blomkål, potatis & tomat
Värmande vardagsmat där blomkålen får spela huvudrollen. Kostar inte skjortan och tar inte hela kvällen att fixa.

Onsdag: Pasta & tomatsås med röda linser
Är du skeptisk till linser och andra baljväxter så ska du testa den här pastan. Tomatsåsen blir fylligare, mer smakrik och blir ”tuggigare” av linserna.

Torsdag: Kinainspirerad kålpanna – med svamp eller köttfärs
Den här kålpannan är en vardagsräddare hemma hos oss. Koka nudlar, woka (spets)kål och ta med champinjoner eller köttfärs eller kanske rester från kylen.

Fredag: Blomkålsgratäng med valnötter & ostsås
Låt blomkålen komma ut ur garderoben och bli till den här milda gratängen med fin kålsmak. Funkar bra som ensamrätt, men man kan såklart äta den med tillbehör.

Lördag: Tikka masala – fyllig indisk gryta med quorn eller kyckling
Fyllig och smakrik gryta, som får åtminstone oss att bli mätta och nöjda. Själv är jag särskilt förtjust i den lite syrliga tonen (från yoghurt-marinaden?) som piggar upp grytan.

Söndag: Boulette provençale – lena svampbiffar i tomatsås
De här svampbiffarna gör både mig och mina smaklökar på gott humör. Dessutom är de en fröjd för ögat. Men det är ganska krångligt att få dem att hålla ihop.