Etiketter

, , , , ,

Jag vet inte vad du har hemma i skåpen. Men hos oss brukar det finnas stapelvaror som nudlar eller ris. Där finns också lök, grönsaker och kryddor. Ofta hittar man ett paket köttfärs eller lite färsk svamp som ligger och väntar i kylen. Eller kanske lite rester som är kvar sedan helgen.

Och då är det bara att sätta igång. Om du vill så strimlar du spetskål, fräser köttfärs tillsammans med ingefära och vitlök. Eller också byter du ut köttfärsen mot chaminjoner eller kanske något annat du gillar. Under tiden kokar du nudlar. Voilà, vardagsräddaren är klar!

Men då får man inte vara så där petig. Inga nudlar? Ta ris istället. Massa morötter och pujo i kylen? Visst, kör på det istället för spetskål. Eller ta med lite tofu eller stekt fläskkotlett i strimlor. Jag lovar, världen går inte under för det.

Här nedan ser du ett exempel på hur jag brukar göra. Hur du ska göra? Tja, det är nog upp till din fantasi.

Det här behövs till 4 – 5 personer:
500 g köttfärs eller 650 g champinjoner
500 g spetskål
2 schalottenlökar
rapsolja
lite salt & mycket svartpeppar
3 vitlöksklyftor
1 bit ingefära stor som 2 tummar
1 chili, spansk peppar om du vill
(drygt) 2 msk japansk soja
(drygt) 2 msk ketjap manis
srirachasås till önskad styrka – om du vill
1 – 2 tsk majsena
1 dl vatten

Nudlar

Gör så här:
Skölj/torka av svampen och skär i lagom bitar. Strimla spetskål, schalottenlök och chili. Skala och riv ingefära och vitlök.

Stek köttfärs eller svampen i en stekpanna med olja. (Svamp och köttfärs funkar inte så bra i en wokpanna). Salta & peppra.

Woka grönsakerna i en wokpanna eller stor, tjockbottnad gryta. Börja med lök och olja. Fyll på med spetskål, vitlök, ingefära och chili. När kålen är al dente-färdig, så blandar du ner köttfärsen – eller svampen. Pudra majsena (majsstärkelse) över woken. Häll på soja, ketjap manis (söt soja) och vatten. Rör runt och låt woken koka en minut.

Koka nudlarna under tiden och blanda ner dem i woken. Tryck i så mycket srirachasås (eller annan chilisås) som just du gillar.

Varianter på den här woken har allt oftare blivit vardagsräddaren här hemma. Den går fort att laga och den kostar inte skjorta. Dessutom godkänns den av både hustrun och mina smaklökar.

Bra vardagsmat, med andra ord.