Etiketter

, , , , , , , , ,

Som matbloggare har man ett litet problem. Man skriver ju om mat som man gillar. (Även om jag under åren med Vin, mat, Alsace har åstadkommit ett par rejäla bottennapp med mat som faktiskt inte funkar till någonting).

Men tillbaka till recept man gillar… Allra besvärligast blir det när man kombinerar maträtterna till en meny. Då tar man det man gillar extra mycket, men det kan man inte skriva. Det blir liksom tramsigt att skriva: Maträtt 1 är god, rätt 2 god, och nummer 3 är också god…

Så jag gör ett annat försök – jag beskriver vilka dagar recepten funkar som bäst. Pissaladière, denna goda provencalska pizza (nej, fan nu var jag ju där och skrev god…). Den är som gjord för riktigt varma dagar. Då kommer sältan från sardeller och oliver bäst till sin rätt.

Pasta med sparris och grillade grönsaker är mat för de försiktigt varma försommardagarna. Du vet de där dagarna när solen får till det och börjar lysa på det där avlägsna landet som kallas Sverige.

Pasta med linssås och fisk med dill- & ansjovissås funkar bäst när regnet smattrar på fönsterblecket och man vill krypa ihop och leka nästanvinter. Dill- och ansjovissåsen är dessutom en av mina favoriter. (Se jag lyckades ge ett positivt värdeomdöme utan att använda g-ordet).

Kycklingfilé med vermouth-sås och grillad tonfisk är mat för dagar när sommaren känns etablerad – eller när du önskar att du satt på en restaurant i den lilla Medelhavsbyn och hör vågorna som slår mot stranden.

Sommarsallad med jordgubbar är… (ja, du fattar vad jag menar nu när jag inte får använda g-ordet).

Måndag: Pissaladière – pizza från Provence
Fram med pizzadegen – här kommer pissaladière, en pizza utan både tomat och ost. Istället bygger den på smakbrytningen mellan söt rödlök och sältan från sardeller och oliver.

Tisdag: Fräsch pasta med sparris, sockerärtor & paprika
Visst är det fantastiskt. Några veckor på vår och försommar kan man njuta av alla primörer. Här har sparris fått sällskap av sockerärtor och paprika. Fräscht och försommarljuvt.

Onsdag: Salsa verde med grillad blomkål, lök & morot
Lite svårt att komma igång med grillandet i år? Testa grillade grönsaker och primörer. Men glöm inte salsa verde, här med smak och sälta från kapris. Lägg till sardeller om du vill.

Torsdag: Pasta & tomatsås med röda linser
Den som tror att linserna i den här tomatsåsen finns med för att de är så nyttiga – den tror fel. Linserna finns där för att de är goda och ger en fylligare och tuggigare sås.

Fredag: Kycklingfilé med citron- & vermouth-sås
Testa den här såsen på citron och vermouth. Den funkar både till kalvschnitzel och tonfisk. Men allra bäst kanske den trivs med en bit kyckling.

Lördag: Dill- & ansjovis-crème fraiche till fisk
Ta en vanlig torskfilé – eller annan vit fisk – panera och stek den på spisen. Rör ihop den här smakliga såsen med crème fraiche, dill & ansjovis. Då är du helt hemma.

Söndag: Grillad tonfisk & potatissallad
Står grillen fortfarande framme? Lägg då en skiva tonfisk på det glödande kolet och sväng ihop en potatissallad med oliver och lök. Grilla citron och pressa över – så är Medelhavet nära.

Veckans sallad: Sommarsallad med jordgubbar, vattenmelon & feta
Jordgubbar behöver inte vara efterrätt. De funkar jättebra som smak- och humör-höjare i en sallad. Här ger melonen saftighet och fetaosten sälta.

Här hittar du fler veckomenyer med Medelhavskost.