Etiketter

, , , , ,

Medelhavsvärme kväver Medelhavsmat. Så kändes det i alla fall i fredags när vi landade hemma efter en dag varm som en trevlig semester i södra Frankrike.

Vi tände grillen och lade på tonfisk i skivor. Lite potatissallad och en skvätt rosévin i glasen, sedan var vi mätta och nöjda – och blev sittande på uteplatsen tills solen började gå ner i väster.

Inte ens jag behövde frysa. Hustrun gör det aldrig – hon trivs bäst i minus två – men det här var en kväll när ingen behövde gå och värma sig vid den sista grillglöden.

Det här behövs till 2 personer:
400 g tonfisk
olivolja
salt & svartpeppar
1 citron

6 – 7 potatisar, kokta
½ rödlök
200 g gröna bönor, kokt
1 näve goda oliver
2 msk kapris
salt & svartpeppar
1 msk vit balsamvinäger
1 msk franska senap
5 msk olivolja
1 – 2 msk vatten

Gör så här:
Tänd grillen. Skiva potatisen. Skala löken och skiva tunt (enklast på en mandolin). Dela bönorna om de är långa. Lägg potatis, lök, bönor och oliver i en skål, krydda med salt, svartpeppar & kapris.

Blanda vinäger, senap, olja och lite vatten till en dressing. Häll den över potatissalladen och blanda runt.

Lägg tonfisken på oljad aluminiumfolie. Droppa över lite olja, salta & svartpeppra.Lägg folien som en ”stekpanna” på grillen. På med locket och grilla fisken i 5 – 10 minuter tills den är färdig men har en lite rå kärna. (Man kan såklart lägga den i halster och grilla över direkt värme, men fisk har liksom en egenhet att vilja sitta kvar i halstret…)

Dela citronen och grilla den en stund vid grillkanten.

Det var det där med tonfisk och rå kärna… Tonfisk är fantastiskt gott, men bara om den inte är överstekt. Då blir den torr och trist som ett sandpapper i träslöjden. Bästa sättet att få den saftig är att låta den vara aningen rå i mitten.

Men då är det inte säkert att alla bakterier dör… Min lösning: frys fisken innan (eller köp fryst fisk) så kan man äta den helrå utan att tveka.