Etiketter

, , ,

För mig finns det två helt olika sätt att laga mat. Antingen tar jag med mig ett anteckningsblock och försöker så noggrant jag kan skriva ner alla mått och allt jag gör. Så går det till när jag ska blogga om maten. (Men ibland misslyckas jag svårt – och så kommer det en upprörd kommentar från en läsare, som påpekar att jag glömt d:et i deciliter, alltså skrivit 1 liter istället för 1 deciliter).

Men nio gånger av tio gör jag inte så. Istället utrustar jag mig med ett recept – det kan komma från huvudet eller finnas på nätet. Och så skiter jag i receptet och gör det som känns bäst för stunden, eller tar bara de saker jag har hemma. Så gör jag när jag inte ska blogga om maten.

Men ibland blir det besvärligt, så är fallet med den här lasagnen. Jag var säker på att den inte skulle komma på bloggen och struntade därför i penna och anteckningspapper. Men när vi åt så såg hustrun så där nöjd ut som hon gör när något är gott. Och sonen – numera vuxen och lång som en flaggstång, men fortfarande fientlig till grönkål – han sade med förvåning i rösten: ”Det här var ju gott!”

Rätten borde alltså hamna på Vin, mat, Alsace. Det gör den också med det här receptet, men jag ber om ursäkt för att receptet ibland kan vara lite ungefärligt. Det bör alltså tas med en nypa salt som vuxna sade i min barndom.

Det här behövs till 6 personer:
750 g grönkål, sköljd och strimlad
3 vitlöksklyftor, skalade
3 msk smör eller kallpressad rapsolja
4 (-5) msk vetemjöl
10 (-11) dl mjölk
salt & svartpeppar
ca 2 msk rivet citronskal
100 g (drygt) lagrad ost, t ex cheddar eller herrgård

750 g lax, skinn- och benfri
smör eller kallpressad rapsolja
salt & svartpeppar
ca 2 msk pressad citronjuice
1 – 2 msk crème fraiche

450 g färska lasagneplattor

2 stora ugnesformar

Och så lite sallad till lasagnen

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 – 250 grader.

Fräs grönkålen i olja eller smör till den slaknar. Salta, peppra & pressa i vitlöken. Pudra över vetemjöl och rör runt så mjölet ”fastnar” på grönkålen. Späd med mjölken lite i taget. Rör i grönkålssåsen och värm så den tjocknar. Koka ett par minuter.

Ta av från värmen och rör i större delen av den rivna osten.

Skär laxen i mindre bitar. Fräs dem i olja eller smör. Salta & svartpeppra. Häll i crème fraiche och pressa i citron.

Lägg lite grönkålssås i botten på ugnsformarna. Varva sedan lasagneplattor, grönkålssås och laxsås. (Se till att det inte ligger ”torra” lasagneplattor överst). Strö över resten av osten.

Kör i ugnen till allt är klart. Det tar så där 35 – 40 minuter, om jag minns rätt.