Etiketter

, , , , ,

Letar du fortfarande efter andra saker än kött som ska läggas på grillen? Testa med blomkål och primörer som färsk lök och späda morötter.

Gör du dessutom örtoljan salsa verde, så är du helt hemma. Smaken av persilja, vitlök och salt kapris bryter fint mot de späda grönsakerna.

Den här gången var jag i sommarstugan vid Kalmarsund och fick köra med en hackande kniv för att få till salsan. Men använd en mixer eller matberedare om du har. Det går mycket fortare.

Det här behövs till 4 personer:
1 blomkålshuvud
1 knippe späda morötter
1 knippe färsk lök, gul eller röd
olivolja
salt & svartpeppar

Salsa verde
1 kruka persilja
1 vitlöksklyfta
2 msk kapris
1 dl olivolja
svartpeppar & kanske lite salt

Gör så här:
Tänd grillen. Skrapa morötterna och skala löken. Bryt blomkålen i stora buketter. Skiva lök och blomkål, halvera morötterna om de är tjocka. Lägg grönsakerna i halster (annars får du plocka grönsaksbitar på grillen fram till höstlovet, ungefär).

Pensla grönsakerna med olja, salta & peppra. Grilla tills de är färdiga. Tar så där 10 –  15 minuter på inte alltför varm grill. Eller grilla först grönsakerna på direkt värme så de får lite färg. Låt de sedan bli färdiga vid sidan av värmen. Lägg på locket så funkar grillen som en vanlig ugn.

Salsa verde. Skala vitlöken. Finhacka vitlök, persilja och kapris. Blanda med olivolja. Smaka av med peppar och kanske lite salt.

Ät & njut. Gärna tillsammans med klyftpotatis – eller ta små färskpotatisar som du skrubbar och kör direkt i ugnen.