Etiketter

, , ,

kycklingfile-m-vermouthsas

Varianter på den här citron- & vermouth-såsen har jag gjort tidigare, både till kalvschnitzel Scaloppine al limone och till tonfisk Stekt tonfisk med citron- och vermouth-sås. Men häromdagen tänkte jag ”Hmm, skulle inte såsen passa till kyckling?”.

Jag var tvungen att testa. Och omdömet – både från mig och mina smaklökar – är positivt. Det blev en pigg och smakrik kycklingrätt.

Men använd eko-kyckling! Jag vet att den kostar så att man vill gå raka vägen in till chefen och säga att antingen ger du mig en rejäl löneökning eller också kommer jag att använda minst en eftermiddag i veckan åt att fylla i Lotto-kuponger i fortsättningen. Men eko-kycklingen smakar så mycket mer, förutom att den är snäll mot både fåglar och miljön.

Får väl bli nudlar någon dag som kompensation…

Det här behövs till 3 – 4 personer:
600 g kycklingfilé
olivolja & lite smör
salt & svartpeppar

Citron- & vermouth-sås
1 eko-citron, skal + citronsaft
0,75 dl vit, torr vermouth
2,5 dl kycklingbuljong, vatten + träning eller fond
ett par klickar smör

Gör så här:
Riv citronen på rivjärn eller zestjärn. Ta bara med det gula av skalet, inte det beska vita. Pressa citronen. Koka upp vermouth, kycklingbuljong, citronsaft och citronskal – och låt det koka ett par minuter.

Dela kycklingfiléerna om de är stora. (Ekologiska filéer är ofta väldigt stora). Bryn dem ordentligt i olja & smör, ca 6 – 8 minuter. Salta & peppra.

Lägg över kycklingfiléerna i såsen och låt dem koka färdigt. Tar kanske 5 – 10 minuter. OBS kycklingköttet ska vara vitt och köttsaften helt genomskinlig.

Vispa ner ett par klickar smör. Klart!

Det här receptet har en alldeles egen förhistoria. Någonstans i Sverige sitter en äldre dam vars krafter börjar tryta. Hon gillar mat och matlagning, men hon har inte längre kraft att stå timmar vid spisen för att få till maten.

Hon läser den här bloggen och för en tid sedan fick jag en hälsning från henne ”Ta med ett enkelt kycklingrecept på den där bloggen!”.

Och det är just det jag har gjort. Det heter kycklingfilé med citron- & vermouth-sås och finns på raderna här ovan.